fbpx
21.2 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Păscuță cumpărată sau coaptă acasă? Ce preferă locuitorii din nordul țării

Citește și:

Odată cu apropierea Paștelui, tradițiile legate de această sărbătoare prind viață. Oamenii se pregătesc de masa festivă, iar pasca este nelipsită de pe ea. Și dacă în sate lumea preferă să o coacă acasă, majoritatea locuitorilor din Bălți preferă să cumpere pasca din magazine sau de la brutării. Lipsa timpului, dar și comoditatea par a fi principalele motive pentru această alegere.

„90 de lei am dat. – Cum vi se par prețurile? – Mușcă, dar ce să faci? Soția mea nu mai este, a plecat în altă lume și de aceea eu cumpăr.”

„Am cumpărat să fie, o să vie nepoții, nepoțelele, soția acasă pregătește, eu umblu deja așa, înainte mai coceam noi singuri, de acum deja bătrânețile, trebuie să cumpărăm. 40 de lei una, acum încă cu brânză trebuie să iau una, așa e la noi la moldoveni, trebuie să ne ducem la biserică, să o sfințim.”

„Nu am timp și nici sănătatea nu îmi permite deja, pasca trebuie să o poți coace. – Înainte coceați? – Da, când eram mai tânără coceam și pască și tot. Dar acum e mai ușor și mai ieftin să cumperi decât să o coci.”

Pe altă parte, în sate tradiția coacerii păscuței acasă încă persistă.

„Facem aluat dospit, cum se face pâine, o facem rotundă. Coacem și colăcei, punem brânza acolo, cu ou bătut, așezat. O dăm în cuptor, o coacem. Într-adevăr facem pasca, pregătim ca să vină copiii, nepoții.”

„Este mai gustoasă așa coaptă, știi ce pui, că în zilele de azi nu este aceea ce a fost cândva. – Dar ce-i puneți  special dumneavoastră? – dar ce pun, aluatul ca aluatul, apă, poți să-i mai pui ulei, dar la umplutură brânză de vacă, stricăm câteva ouă și de asupra o dăm cu ou.”

„Este natural, noi mâncăm natural. Coacem cu mâna noastră. Acele cumpărate sunt dulci, dar noi știm de la mama noastră, că pasca este cu brânză de vacă sau cu caș. Este mai gustoasă. Noi ne-am obișnuit să coacem, nu știm tineretul ce o să facă. Iată la asta ne gândim chiar mult.”

La piața din Bălți prețul pentru o pască variază între 15 și 150 de lei, în dependență de cantitate sau umplutură.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prima autostradă care va uni malurile Prutului. Va fi o premieră pentru ambele țări

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a anunțat că în luna iunie a acestui an...

Rusia a lovit din nou Ucraina cu atacuri masive cu drone. A fost vizat inclusiv Kievul

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa, citată de Agerpres. Deocamdată...
  sursa: cursbnm.md