fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

/VIDEO/ Pentru popor – DA, pentru armată – DA, pentru conducerea țării – NU. Declarațiile inițiatorilor petiției împotriva PAS

Citește și:

Inițiativa de a închide ușile bisericilor din eparhia de Bălți și Fălești pentru deputații Partidului Acțiune și Solidaritate vine din partea preotului și unor enoriași din satul Sturzovca, raionul Glodeni. Ulterior adresare înaintată arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel a fost semnată de mai multe fețe bisericești. Iar începând de astăzi înalta față bisericească le-a permis preoților să nu se mai roage pentru conducerea statului.

Pentru țară- da, pentru armată- da, pentru conducerea țării – NU.

MARCHEL, arhiepiscopului de Bălți și Fălești: „Găsesc și eu de cuviință să dau undă verde dorințelor preoților care spun că nu ne mai rugăm pentru conducerea țării. Pentru popor- da, pentru armată- da, pentru obștea creștinească- da, pentru țara Moldova- da, dar pentru stăpânirea ei – nu. Domnilor, lăsați-ne sufletul în pace, ne-ați scuipat în viață, măcar sufletul lăsați-ne nepătat. Iată în ce constă toată revolta noastră.Iertați-mă că mă revoltez atât de tare, dar unde s-a mai văzut atâta rătăcire”.

Potrivit arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel, totul a început din satul Sturzovca, unde mai mulți cetățeni au cerut preotului din sat să intervină cumva pentru a  pedepsi deputații care au votat pentru ratificarea Convenției de la Istambul.

VICTOR GULEAC, preot Sturzovca: „Când a fost ratificată Convenția mai mulți oameni s-au revoltat. Ei spuneau de ce biserica tace? Acest lucru m-a făcut să sunt toți colegii și să întreb care este situația la dânșii? Atunci noi ne-am adunat de urgență seara. Oamenii care astăzi fac nu știu ce din copii noștri, nu are dreptul biserica să se roage pentru ei”.

„În primul punct acolo este menționat că este împotriva violenței asupra femeilor, dar ce, noi nu avem legi care să apere femeile noastre? Oare femeile au puține drepturi? Dar acum merge o distrugere sistematică a tuturor valorilor, care ne-au fost insuflate încă din copilărie, de părinți. Există doar mama și tata”.

„Eu sunt nemulțumită la maxim. Totul ce se întâmplă în jur, este imposibil de perceput omului simplu. Eu pot înțelege totul, egalitatea de gen la serviciu, știință, dar egalitatea în familie, eu nu pot înțelege”.

Unii cetățeni însă, au rămas profund indignați de decizia fețelor bisericești, aceștia consideră că biserica nu trebuie să se implice în politică.

La noi tot timpul biserica era biserica, statul e stat. De ce să folosim biserica în așa scopuri meschine?! Nu-mi este clar. Nu înțeleg acest lucru, am amestecat totul într-o grămadă. Azi politicienii au semnat, mâine vor contrasemna… ”.

„Eu zic că biserica e aparte de treburile statului și nu trebuie să se implice în politică. Cred că nu e corect, nu trebuie biserica să se implice în politică”.

„Eu aș considera că nu este corect, fiecare om are dreptul de a veni, de a se împărtăși, de a se ruga. Nu are importanță în fața lui Dumnezeu suntem toți oameni”.

Deputata PAS, Liliana Grosu afirmă că revolta reprezentanților bisericii vine din necunoașterea de caz și înțelegerea greșită a informației prezentate în Convenție.

LILIANA GROSU, deputat PAS: „Ratificarea Convenției, privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este un pas spre lumea civilizată, este un pas spre o societate fără violență. Ceea ce menționează reprezentanții bisericii ortodoxe, precum că această Convenție ar fi un atac la valorile familiei tradiționale, cred că este o înțelegere eronată a dumnealor. Eu sunt convinsă că ei nu au citit textul aceste Convenții”.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova, cu votul a 54 de deputați PAS, a ratificat pe data de 14 octombrie 2021 Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md