fbpx
7.8 C
Бэлць
sâmbătă, martie 2, 2024

/VIDEO/ Peste 150 de radiouri și multă pasiune. Istoria inginerului din Sudarca care a amenajat un muzeu

Citește și:

Muzica anilor 50 trebuie ascultată la un aparat fabricat în aceeași perioadă. De asta este convins tânărul, care de mai bine de 15 de ani caută, repară și restaurează radiourile vechi.

CRISTIAN GROPA, inginer: „M-am născut aici la Sudarca, de profesie sunt inginer, dar am o mare pasiune pentru electronica veche. Și anume aparate de radio. Pe urmă acest hobby al meu micuț s-a transformat într-un muzeu.”

Susținut de părinți, care sunt pedagogi de profesie, dar și de către colectivul de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Sudarca, la vârsta de 28 de ani, Cristian se poate mândri cu o colecție de peste 150 de exponate, adunate într-un muzeu, amenajat în incinta școlii.

CRISTIAN GROPA, inginer: „Străbunicul meu avea un aparat de radio cu pick-up și eu fiind prin clasa a cincea am dat de el, am văzut că el lucrează, am găsit discurile și poate asta a fost un factor că  eu am început să le colecționez. Muzica, anume muzica veche, ascultată la aparatul vechi, ca să aibă ea farmecul ei. Țin minte că odată am fost cu bunelul la profesorul lui de fizică, era deja foarte bătrân, cred că avea peste 80 de ani, el ceva mi-a arătat, până la urmă am găsit o carte, am găsit o schemă. Ca antenă am luat cablul acesta de la telefon, am dezunit telefonul și am pus acolo antena, mă gândeam că el e lung și duce până la primărie și cred că o să prindă ceva. Am pus căștile în urechi și se aude muzică. Acel moment a fost foarte interesant pentru mine.”

Muzeul poate fi vizitat de oricine, pentru intrare nu se percepe nicio taxă.

CRISTIAN GROPA, inginer: „Aici la moment avem 150 de exponate, pe lângă asta cred că mai am vreo 20 care-s în proces de restaurare. Le caut anume anii 50, începutul anilor 60, până a le unifica, fiindcă primele aparate și acesta este un paradox pentru mine, de ce aparatele făcute în anii 50 sunt de 10 ori mai calitative și de 10 ori mai frumoase, decât cele făcute în anii 70. Avem discuri de patefon, avem și câteva patefoane, am și un gramofon de la începutul secolului XX, care s-a produs în Rusia Țaristă, sub patenta firmei Gramofon Company, fondată de Emil Berliner, inventatorul gramofonului, este produs între 1903-1907. Am discuri de patefon, fabricate în România Interbelică, fabricate în Uniunea Sovietică.”

Așa cum aparatele sunt în mare parte lucrative, oamenii își pot delecta auzul nu doar cu istorii despre fiecare exponat, dar și cu muzica acelor ani.

„Acest aparat se numește Punane Red, Steaua Roșie ar fi în traducere, produs în Țările Baltice, în 1951, la el avem instrucția, și avem și bonurile. El a fost cumpărat în magazinul Universal din Moscova, GUM, în 1955, la suma de 765 de ruble.„

CRISTIAN GROPA, inginer: „Aparatele de tip „Родина”, fiindcă ele erau prin sate populare, la noi și străbuneii noștri le ascultau, el lucra de la baterii sau de la o lampă de gaz pe care se pute un termo cuplu, care dădea curent electric pentru el. Am un aparat valoros la moment, se numește „Звезда”, făcut după modelul aparatului francez „Excelsior”.”

La colecția pe care a adunat-o, Cristian mai are o dorință.

CRISTIAN GROPA, inginer: „Eu aș vrea ca ajungând pe traseu spre Otaci, să vedeți indicatorul la stânga „Muzeul radioului”, asta ar fi un vis.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă...
  sursa: cursbnm.md