fbpx
16.1 C
Бэлць
miercuri, aprilie 24, 2024

Peste 50 de izvoare din satul Cotova, raionul Drochia, au fost amenajate cu suportul Uniunii Europene

Citește și:

Peste 50 de izvoare din satul Cotova, raionul Drochia, au fost amenajate prin intermediul unui proiect finanțat de către Uniunea Europeană. În zonele de agrement din preajma izvoarelor au fost plantați copaci, instalate bănci, iar în fața „Izvorului Mare” se montează o scenă de vară. De asemenea, cu ajutorul banilor europeni, încă 30 de gospodării au fost conectate la apeductul din sat.

Localnicii au doar cuvinte de laudă. Aceștia susțin că apa este o resursă importantă pentru ei:  

„Avem apă, slava Domnului, este minunat. S-a mai extins și apeductul cu vreo 30 de case. Noi dacă nu avem o zi apă, suntem pierduți.”

„Este foarte gustoasă, toată lumea este mulțumită, este curată. Este multă lumea care vrea să tragă apă în gospodărie, este foarte gustoasă, câteodată luam apă în sticle, ca să aven acasă de băut.”

„Suntem foarte mulțumiți, foarte bucuroși de ce s-a făcut la noi în sat, avem peste 100 de izvoare. Apele din fântâni scad, noi venim și luăm o sticlă de apă de la izvor.”

„Este tare frumos, gustos, apa este foarte bună. Suntem mândri de satul Cotova.”

În cadrul proiectului au fost organizate 20 de activități de reparație, amenajare și înverzire a spațiilor verzi din apropierea izvoarelor, la care au participat 80 de membri ai mișcării „Garda Verde”, structură creată în localitate cu scopul de a monitoriza păstrarea curățeniei.

„În cadrul acestui proiect am învățat să îmi iubesc satul, să ajut mai mult. Am strâns pungi, sticle, multe gunoaie, pentru că nu ne place să fie gunoi.”

„De când fac parte din Garda Verde am făcut curățenie în multe sectoare ale satului, am udat copacii din preajma izvorului, am făcut ordine lângă izvor. Copacii se uscau de la secetă. Dacă apa va fi poluată, toți ne vom îmbolnăvi și vom avea probleme de sănătate.”  

Pe teritoriul satului Cotova sunt peste 100 de izvoare, iar autorii proiectului „Creșterea gradului de conștientizare și implicare a cetățenilor cu privire la ameliorarea situației ecologice a monumentului hidrologic de înaltă valoare” și-au propus să aducă în ordine o parte din ele.

Petru Flocosul, coordonator de proiect: „Cotova are o adevărată bogăție, pe teritoriul satului, pe o suprafață de cinci mii de hectare, izvorăsc peste 100 de izvoare. Cel mai mare izvor este Izvorul Mare, este cel mai mare izvor din Moldova, deși cu aproximativ 250 de ani în urmă, era cel mai mare din  Europa. Scopul nostru principal este să reabilităm izvoarele.”

Pentru a atrage turiști, spațiul din preajma Izvorului Mare, monument hidrologic ocrotit de stat, a fost amenajat cu bănci, foișoare și se pregătește instalarea unei scene de vară.

Petru Flocosul, coordonator de proiect: „Precum vedeți, la momentul de față se lucrează la crearea centrului de agrement de lângă izvor. A fost construit un foișor, o platformă pentru observare, pregătim și o scenă improvizată și instalăm bănci.”

Datorită investițiilor europene, turnul de apă din sat a fost schimbat, iar la apeduct au mai fost conectate încă 30 de gospodării.

Valentin Pînzaru, consilier local: „Acest proiect din partea Uniunii Europene este binevenit pentru cetățenii satului. Era problemă cu apa la noi în localitate, avem izvoare mari și puternice, dar cu apa din fântâni avem probleme. A fost instalat un turn nou, a fost extins apeductul, oamenii sunt mulțumiți.”

Proiectul a fost implementate în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova, finanțat de UE și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Suma totală a grantului constituie 812.000 lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat explică fenomenul neobișnuit influențat de praful saharian

Începând cu noaptea de 24.04.2024 și cu menținerea zilei de astăzi, suntem martori la un fenomen meteorologic mai neobișnuit,...

Parcul central din municpiul Bălți îi va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele lui Mihai Volontir. Decizia fost votată astăzi la ședința consiliului. Pentru...
  sursa: cursbnm.md