Poliție, carabinieri, pompieri, chiar și patrupezii de la Poliția de Frontieră. Multă agitație la liceul Mihai Eminescu din orașul Edineț, după ce în timpul lecției a patra a sunat alarma. Totul a fost doar o simulare de alertă cu bombă, dar conform regulamentului, atât elevii, cât și angajații instituției au fost evacuați.
Profesorii și elevii au fost anunțați din timp despre simulare și au luat în serios instruirea.
Cristian Cara, elev: „S-a dat alarmă la noi în liceu și deja toți am ieșit afară. Am fost evacuați aici pentru că la noi în școală s-a efectuat o alertă cu bombă.”
Andreea Bejenaru, elevă: „Aceste practici sunt făcute în cadrul liceului nostru an de an, suntem în curs cu aceste alarme false, desigur aceasta este una mai specială pentru că nu am avut până acum alertă cu bombă. La început a fost puțină panică fiindcă nu suntem obișnuiți să auzim așa alarme false, atât de lungi și atât de intense, dar cred că ne-am descurcat.”
Tatiana Triboi, profesoară: „A fost un fel de o lecție de-un caz că e alertă cu bombă, ca elevii să știe cum să procedeze, cum să se evacueze, asta trebuie și e foarte bine venit.”
Elevii au asistat și la un exercițiu militar a carabinierilor de la SCORPION, totodată au avut ocazia să vadă echipamentul din dotarea pompierilor și poliției.
Daniel Neamțu, elev: „Au fost împușcături, au fost exerciții militare și a fost plăcut. – Ți-a plăcut da? – Da.”
Nicoleta Scutaru, elevă: „Mi-a plăcut faptul că atât pompierii, cât și poliția sunt dispuși să-și arate echipamentele, să ne arate cum lucrează și poate pe unii copii chiar să îi inspire, să-și aleagă cariera în acest domeniu.”
Spectacol a făcut și cățelușa Reghina de la Poliția de Frontieră. Acțiunea a fost organizată în cadrul „Zilelor Siguranței”, care au drept scop securitatea în societate.
Mihaela Jniporgheras, director adjunct pe educație: „Pentru noi este o avanpremieră, nu am mai avut alertă cu bombă, noi facem regulat alerte de incendiu, cutremur. Copii sunt instruiți, este necesar o astfel de activitate, astfel de instruiri pentru că ține nemijlocit de viața și securitatea noastră și a copiilor în primul rând.”
Victor Colesnic, comisar principal IP Edineț: „De către IP Edieneț a fost improvizată o simulare, o situație excepțională și anume o alertă cu bombă la instituția de învățământ. Scopul acestei simulări a fost siguranța copiilor și prevenirea pe viitor a astfel de situații.”
Acțiunea „Zilele Siguranței” este organizată în 13 localități din țară.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.