fbpx
29.5 C
Бэлць
duminică, iunie 23, 2024

/VIDEO/ Peștele la mare căutare înainte de Florii. Vezi cât costă un kilogram la piața din Bălți

Citește și:

Au rămas zile numărate până la Florii, iar creștinii au dat buzna la piața pentru a cumpăra pește. Chiar dacă prețurile nu au crescut existențial, comercianții spun că se cumpăra mai puțin decât în anii precedenți. Un kilogram de pește poate fi cumpărat începând cu 45 de lei și până la 80 de lei, în dependență de mărime și specie.

„75-70. – Înainte de Florii merge bine vânzarea de pește? – Ei, așa. – În comparație cu anul trecu? – Mai puțin, nu are lumea bani. – Dar în comparație cu altă perioadă, acum cât a fost postul. – Tot așa, n-are bani lumea.”

Și peștele înghețat de bucură de cerere mare din partea cumpărătorilor.

„Desigur că a crescut, mulți oameni vor să mănânce bun. Mulți țin post, de aceea așteaptă o anumită zi și mănâncă pește. Desigur că ar fi fost bine ca toată producția să fie mai ieftină, cunoașteți care este minimul de existență. Deocamdată lumea își permite, nu cumpără mult ca altă dată, câte 2-3 pești, iau câte unul, dar…În asemenea zile oamenii sunt liberi, sunt sărbători, oamenii vin și cumpără pentru mai mult timp.”

Creștinii care au postit săptămâni la rând spun că așteaptă Duminica floriile pentru a se putea înfrupta cu pește. Aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

„Creștinii merg la Biserică și acolo preotul ne dă la toți creștinii crenguțe de de salcie. Cu asta se spune că venim acasă și cine are în gospodărie animale, păsări, se bate pe spate la toți, se dă de noroc. Se mănâncă pește, se dezleagă două zile în acest post, de Buna vestire și de Florii se mănâncă pește.”

„Sărbătorile pascale sunt cele mai mari. Și se permite (nota red. Pește)  doar în săptămâna floriilor se permite. Noi ținem această tradiție de la părinți, de la bunei, noi cei ortodocși noi sărbătorim și folosim pește. Cel mai corect este să mergem duminică la biserică și să ne rugăm, dar să gătim trebuie de cu sâmbătă, duminica nu mai gătim, dar sărbătorim.”

De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md