fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

/VIDEO/ Plăcintele se coc, iar covoarele se „soresc”. La Mihăileni au loc ultimele pregătiri pentru „Festivalul Covorului 2022”

Citește și:

Pregătirile pentru „Festivalul Covorului 2022” la Mihăileni, Rîșcani sunt pe ultima sută de metri. În timp ce meșterii populari își pregătesc obiectele de artizanat, bucăteresele dau un cuptor plăcintele și sarmalele. Anul acesta festivalul va găzdui și artiști populari din Ucraina și România.

Eugenia Saftiuc va veni la festival cu perne, modițe, prosoape și lăicere. Iar vedeta va fi covorul de 75 de ani, care a rămas moștenire de la mama soacră.

EUGENIA SAFTIUC, locuitoare a satului Mihăileni: „Acest covor are 75 de ani, rămas de la mămica soacră, când s-a căsătorit mămica soacră, bunica i-a dat cadou. Și eu foarte mult țin la el. Culorile nu s-au șters, așa cum a fost înainte de vrem, așa și s-a păstrat. Îl punem tot timpul pe dos, nu pe față, ca să nu șteargă de la soare. Pe lângă covoare, uscarea covoarelor, noi uscăm și perne și oghealuri, și modițe, și le aducem și le punem și le uscăm.”

În timp ce meșterii populari își pregătesc lucrările, gospodinele din sat prepară bucate alese pentru a uimi vizitatorii.

EUGENIA SAFTIUC, locuitoare s.Mihăileni: „Noi pregătim plăcinte pentru Festivalul Covorului. La noi în sat se face în fiecare an Festivalul Covorului și noi cu toate femeile din sat pregătim plăcințelele. Cu vișină, cu brânză, cu varză. De post și de sec. Plăcinte ca la mama acasă. Fără niciun fel de praf, totul natural, cu ulei, cu sare, cu drojdie ca la buneii noștri.”

Și refugiatele din Ucraina ajută la pregătit bucate. Acestea spun că pe lângă mâncarea tradițională moldovenească vor pregăti și câte ceva din bucătăria ucraineană.

 MARINA LEBEDEVA, refugiată: „Eu am fost rugată să pregătesc pentru festival împlutura pentru plăcinte. Eu tai varza, morcovul, ceapa pentru plăcinte.”

RAISA SUBOTA, refugiată: „Noi facem gustările pentru sărbătoare. Facem tartine cu cașcaval, legume vom adăuga și puțină ceapă. O să mai facem și grenki cu șprote și ardei, maioneză. Va fi foarte bun. Vom face și salată și roșii cu cașcaval și usturoi.”

Anul acesta festivalul va fi unul internațional, cu artiști și meșteri populari nu doar din țara noastră, dar și din România și Ucraina.

SIMION SOLCAN, director Casa de Cultură: „Suntem pe ultima sută de metri, montăm corturile. Mai avem de instalat câteva. Aici vor fi undeva vreo 16 meșteri populari. În fața corturilor avem casa mare, o căsuță pentru meșteri din Ucraina, o altă căsuță pentru meșteri din România. Va fi un concert frumos și mare cu artiști.”

„Festivalul Covorului” va avea loc în Parcul Central din satul Mihăileni, pe 21 august.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Canicula a ajuns și în Parlament. Deputații s-au stropit cu apă după ce s-au contrazis

Codul Roșu de caniculă a ajuns de ieri în Parlament. Câțiva deputați s-au stropit cu apă, după ce s-au...

Mica Elveție sau Maldive de Moldova. Atracțiile turistice din nordul țării care merită să fie vizitate

În timp ce unii moldoveni sunt de părerea că pentru a călători au nevoie de pașaport, viză și valiză,...
  sursa: cursbnm.md