fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

/VIDEO/ Plini de nitrați și fără acte. Pepeni verzi vânduți pe marginea drumului

Citește și:

Deși comerțul în locuri neautorizate este interzis în țara noastră. Imaginile cu „munții” de pepeni vânduți pe marginea drumului pot fi văzute pe majoritatea traseelor din țară.

Vânzătorii dau asigurări că produsele sunt inofensive și la producerea lor s-au respectat toate normele. La întrebarea noastră dacă au un certificat de inofensivitate pentru pepenii verzi, unii comercianți au spus că dețin acest document și că au fost verificați, doar că nu au putut să ne spună exact cine le-a eliberat documentul. 

„Îi controlează cineva? Da, cum să intri pe piață, sigur. – Mă gândesc, este un certificat de calitate, vine cineva? Numaidecât este. – Aveți? Numaidecât este, sigur că este, absolut în privința la asta. – Dar de unde le-ați obținut? Cum acestea, sunt obținute de la. – De la ANSA, de la cine? ANSA numaidecât, cine ți le mai dă, sigur că ANSA.”

Cu permisiunea fermierului am decis să măsurăm cu un tester, cantitatea de nitrați din pepenii pe care acesta îi vindea. Rezultatul obținut a indicat că cantitatea de nitrați depășea de aproape nouă ori limita admisibilă.

„– Și cum verifică ei, tot pun așa în coajă? Iaca pune și ai să vezi, ia și introduce și o să vezi. – Hai să vedem, punem la unu, la acesta? Nici o problemă, care îl știi tu. – Cam nu arată. De ce? – 530. De ce, îi cald afară cred.”

După ce a văzut rezultatul, bărbatul ne-a propus să mai verificăm o dată. La un alte pepene verde – aici cantitatea de nitrați s-a dovedit a fi chiar mai mare decât în primul caz. Întrebat cum explică acest lucru fermierul a spus că nu a folosit nitrați, iar de vină ar fi temperaturile înalte.   

„Ce prezintă? 700, multișor cam, ei sunt stropiți cu ceva? Nu, de stropit nu sunt stropiți, pur și simplu îți spun că poate și căldurile acestea, poate dimineața trebuie controlați.”

„– Verifică cineva produsul? Noi singuri am dus și ne-a verificat dacă sunt buni și nu au, singuri am făcut. – Deci aveți un certificat de calitate, tot? Da, da.”

La solicitarea noastră de a ne prezenta certificatul de inofensivitate, acest comerciant ne-a indicat un act eliberat de primărie  în care era indicat că persoana deține un teren agricol.

Unii comercianți nu au fost deschiși cu presa, iar alții cât au văzut camera de filmat au început să fugă.

„Cine verifică calitatea? Chișinăul a verificat, noi am trimis la dânșii. – Vine Chișinăul și verifică? Nu, noi singur îi ducem. – Duceți pepenii verzi la Chișinău?”

Cumpărătorii spun că sunt la curent că își riscă sănătatea atunci când aleg să cumpere pepenii verzi de pe marginea drumului, dar spun că o fac pentru că este comod.

„În ziua de astăzi nu au mai rămas medicii ceia care se ocupă cu așa ceva, cu părere de rău, ar trebui, pentru că harbuzul, zămozul atrage tare în el, tot ce este în pământ, dr sper totuși că de pe câmp oamenii care sunt simpli, săraci, nu ajung ei și nu au bani ca să-i stropească.”

„Desigur că verifică, dacă nu erau verificați ei nu vindeau pur și simplu, eu nu mă opream și cumpăram de la om harbuz, eu de la el am mai cumpărat și îmi place foarte mult și copiilor le place.”

Specialiștii ANSA recunosc că persoanele care vând pe marginea drumului, nu sunt verificate, întrucât această activitate este neautorizată.

SVETLANA ȘVEȚ, Șef adjunct ANSA Chișinău: „Dacă vorbim despre comercializare fructelor și legumelor de pe marginea carosabiliului, ANSA putem cu regret s-au din parte bună, dar nu verifică agenții economici neautorizați. Acest an nu au fost inspectorii implicați în astfel de controale, deoarece nu au fost solicitări. Acest comerț aduce risc pentru sănătatea cumpărătorului, deoarece ca urmare cumpărătorii pot avea și intoxicații.”

Autoritățile atenționează populația despre riscul infecțiilor alimentare ca urmare a consumului de produse vândute în stradă. Cumpărând aceste produse, oamenii încurajează fenomenul comerțului stradal, care este periculos mai ales pe timp de caniculă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md