fbpx
-1.9 C
Бэлць
sâmbătă, decembrie 9, 2023

/VIDEO/ Poamă și miere de albine sfințite de Probajii. Creștinii au sărbători Schimbarea la Față a Domnului

Citește și:

Au adus la biserică struguri și miere de albini pentru a le sfinți. Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, numită în popor și „Probajiile”. Potrivit credinței populare, „Probajiile” semnifică începutul toamnei.

„De astăzi se sfințește poama, fructele, toate fructele se sfințesc și mierea de albine se sfințește. Fiecare gustă din roada de anul acesta.”

„Până azi nu se dă voie să mâncăm poame, harbuji. De azi se dă voie. Nu se lucrează, nu se face nimic.”

„Este o sărbătoare foarte mare, una dintre cele 12 sărbători a Domnului. Este voie de mâncat sfințit, poamă, fructele, legumele, de stat la o masă, de închinat un pahar de vin, de mâncat pește astăzi se poate.”

În ziua de astăzi, Mântuitorul Iisus Hristos i-a luat pe ucenicii săi Ioan, Petru și Iacob și au urcat pe Muntele Tabor și acolo, Domnul s-a schimbat la față.

„Isus Hristos cu apostolii când umbla s-a suit pe muntele Tabor ca să se roage și acolo a avut schimbare la față. Și când se cobora din munte, a spus apostolilor să nu spuneți până nu va învia a doua oară.”

„Schimbarea la față, o sărbătoare foarte mare, o sărbătorim, se sfințește mierea și poama se sfințește. Și ne ducem acasă și toată familia mâncăm sfințit.”

Fețele bisericești sfințesc toate fructele și legumele aduse de enoriași, pentru a marca începutul toamnei.

Vasile Albot, preot la biserica din Mihăileni, Rîșcani: „Astăzi este o sărbătoare dintre cele 12 sărbători împărătești, Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Isus Hristos. Astăzi se sfințește poama, mierea de albini. Creștinii care au fost la sfânta biserică, au gustat din poama și din mierea de la sfințirea mesei care am sfințit-o și ne rugăm Bunului Dumnezeu, pace, liniște sufletească.”

Dacă de Schimbarea la Față vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată, iar dacă plouă, toamna va fi mohorâtă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Două vinuri spumante moldovenești, în top 10, la concursul „Effervescents du Monde 2023” din Franța

Vinurile spumante moldovenești au obținut cinci medalii de aur și șapte medalii de argint în cadrul concursului internațional „Effervescents...

Igor Grosu, la Forumul Primarilor: Parlamentul va reexamina Codul electoral în vederea înăspririi sancțiunilor privind coruperea alegătorilor

După scrutinul local din această toammă, Parlamentul va reexamina Codul electoral în vederea înăspririi sancțiunilor privind coruperea alegătorilor. Declarația...
  sursa: cursbnm.md