Vița-de-vie, caisul, zmeura și smochinele sunt printre cele mai căutate plante la început de primăvară, la piața din Bălți.
„De vara vreau, țineți minte erau mirositori, văratice, de culoare galbenă. Iată este, culoarea galbenă, foarte bun.”
Mulți cumpărători își reînnoiesc grădinile, optând pentru soiuri care promit recolte bogate în anii următori.
„Câteva tufe de zmeură, coacăză roșie, coacăză neagră pentru nepoți, avem mulți și se vor bucura. -Dar cum sunt prețurile? Este o muncă în spate, una colosală a comercianților care-i cresc. -Veți planta anul acesta, când o să vă bucurați de recolta? La anul viitor, cel mai probabil. Copacii peste doi – trei ani, dar, aceștia la anul, așa sperăm.”
„Caise, vișine, mere, piersică, prune. Este ok prețul. Sperăm cât mai repede că vom avea recolta.”
„Am niște caise hultuite. Da, am nepot și nepoții trebuie să mănânce dulciuri. -Cum vă par prețurile anul acesta? Nu este scump, este bine.”
La mare căutare sunt fructele exotice și vița-de-vie.
„Vița-de-vie. -La ce preț? La 25 de lei. Este cel mai vechi sort, Cuderca, care cam este pe cale de dispariție. Destul de bune pentru munca depusă, pentru omul care le-a făcut, destul de bune.”
„Nu, sunt smochine. Nu este copac, este tufiș. La noi, în Republica Moldova se prind, curând totul va da roade. Noi mergem spre așa țări cu care ne asociem și Uniunea Europeană, și Republica Moldova și Federația Rusă, dar mai vrem și cele din Africa. -Dar la ce preț? Așa o tufa costă 100 de lei. -Ieftin, scump? Nu, eu nu aș zice că este scump, deoarece smochinele la noi sunt fructe, o să vedem.”
Comercianții confirmă că au oferte variate, însă duc lipsa cumpărătorilor.
EUDOCHIA, comerciantă: „Noi lucrăm mulți ani la dânșii, prețul este foarte mic. Avem copaci de doi ani, lucrăm patru ani la ei, vindem cu 30-35 de lei, este foarte puțin. -Ce asortiment aveți? Avem măr, păr, prune, de toate, noi lucrăm pe Gospodărie Țărănească și avem de toate. Mărul 30-35, toate la așa preț, depinde și cum mă înțeleg cu omul, ajung și la 20 de lei, dacă omul are nevoie.”
Pe lângă activitate agricolă, pomii fructiferi contribuie la creșterea zonelor verzi și la îmbunătățirea calității aerului.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram