fbpx
24.1 C
Бэлць
joi, iunie 20, 2024

/VIDEO/ Portul Popular cinstit în satul Pociumbeni. Festivalul „Drag mi-i portul strămoșesc” e la prima ediție

Citește și:

Ia, catrința, brâul, dar și opincile au fost vedete la un festival al portului strămoșesc desfășurat, în premieră în comuna Pociumbeni din raionul Rîșcani. La eveniment nu au lipsit dansurile și cântecele adunate din folclor. Cu această ocazie localitatea a fost vizitată de zeci de oameni din satele învecinate.

ELENA GURĂU, locuitoarea satului Horodiște, raionul Rîșcani: „Am venit cu toate bunătățile din satul nostru. Cu babă, cu strudă, cu turte, cu toate felurile de bucate, cu găluște… Am venit cu portul național, cu ziua iei.”

MARIA BAIBARAC, locuitoarea satului Pociumbeni, raionul Rîșcani: „La festivalul de azi am venit cu lucruri personale, adică lucruri tradiționale cusute de mine, împletite și țesute de mama și bunica. Pentru mine reprezintă ceva deosebit, deoarece ele îmi amintesc de casă, de părinți, de bunei.”

Festivalul are scopul de a promova valorile autentice de patrimoniu cultural imaterial și portul tradițional.

ION COLȚUN, primarul comunei Pociumbeni, raionul Rîșcani: „Pentru prima dată se petrece în comuna noastră, această măsură culturală este de a promova cultura, de a promova portul național, de a promova tradițiile, tot ce e mai frumos și avem lăsat din moși strămoși.”

Oamenii spun că de mult în localitate nu s-a adunat atâta lume într-un singur loc.

„Anul acesta văd că sunt și din Horodiște, și din Zăicani, sunt din mai multe părți, e tare frumos.”

„Este o atmosferă foarte plăcută, ne bucurăm că s-a organizat în satul nostru așa o măsură pentru că se valorifică portul național, pentru că nu se uită de tradițiile strămoșești.”

Portul popular prezintă îmbrăcămintea și obiectele specifice unei regiuni sau țări. În Republica Moldova acesta este reprezentat de cămăși și pantaloni pentru bărbați, rochii și bluze pentru femei, înfrumusețase cu motive tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Mai mulți români sunt acuzați că au folosit diplome de Bacalaureat false pentru a obține certificate de manager de transport marfă

10 români sunt cercetați de polițiști, după ce ar fi folosit diplome de Bacalaureat false, pentru a obține certificate...

/VIDEO/ Construită din dragoste, Biserica „Sfânta Treime” din Cuhureștii de Sus este o perlă a neamului. Ce secrete a lăsat familia Bogdanilor

„Vă întâmpin cu gânduri bune, dragii mei, fiindcă, bine ați venit la această perlă a noastră, care ne adună,...
  sursa: cursbnm.md