fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

/VIDEO/ Poți consuma fructe și legume de culoare roșie când alăptezi? Specialiștii combat miturile

Citește și:

Potrivit statisticilor, doar 38 la sută dintre mame alăptează copilul la sân până la vârsta de șase luni. Chiar dacă potrivit specialiștilor laptele matern este cea mai bună sursă de hrană pentru majoritatea sugarilor. Pentru a promova alăptarea la sân anual Ministerul Sănătății și reprezentanții OMS în Moldova, cu suportul Uniunii Europene organizează Caravanei Alăptării pentru oferă sprijin proaspetelor mămici și combatere a miturilor.

RODICA MUNTEANU, coordonator programe de informare a OMS Moldova: „Vorbim despre beneficiile și avantajele alăptării, ori în regiunea europeană a OMS nu se întrunesc acele 100% pe care ne-am dori ca toate femeile să alăpteze. De aceea trebuie să vorbim mai mult despre alăptare, despre beneficiile alăptării atât pentru sănătatea mamei cât și a copilului, pentru că nu există un început de viață mai sănătos pentru un bebeluș decât alăptarea.”

JĀNIS MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în RM: „Deși alăptarea este o formă biologică de hrănire a copilului în primii ani de viață, datele existente arată că rata alăptării este mult sub recomandările OMS. Pentru a crește un copil sănătos e nevoie de implicarea tuturor celor care interacționează cu acesta. Tatăl, rudele și alții. S-ar părea că succesul alăptării aparține doar mamelor, de fapt acesta aparține și într-o mare parte de atitudinea tatălui.”

Femeile din Șoldănești care au venit la eveniment spun că asemenea campanii sunt foarte importante și că au aflat multe informații noi, pe care nu le-au cunoscut până acum.

„Alăptarea corectă are multe beneficii atât pentru mamă cât și pentru copil. Să alăptezi corect înseamnă protecția sânului, înseamnă prevenirea cancerului de sân și însăși traumele care apar atunci când atașezi copilul incorect la sân. Foarte multe mame renunță la alăptarea la sân anume din această cauză.”

„Copilul să fie sănătos și să nu se îmbolnăvească, la vârstă fragedă. Eu consider că acestea sunt importante. Principalul sănătate, să fie copilul sănătos.”

Caravana Alăptării este la cea de-a patra ediție și este organizată în diferite localități din întreaga țară.

ANGELA  ABABII, primar s. Cobîlea: „Suntem foarte bucuroși de faptul că anume acest eveniment, care este de o anvergură națională, dar care este cu impact mondial, este organizată pentru familiile tinere din localitatea noastră, pentru femeile gravide, pentru femeile care alăptează. La eveniment au venit și mămici și tătici, bunei, femei însărcinate. A fost interesant pentru mai multă lume din localitate.”

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual, în perioada 1-7 august.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md