fbpx
25.3 C
Бэлць
joi, iulie 18, 2024

/VIDEO/ Premieră spectaculoasă la gara de trenuri Bălți. Piesa „Tema pentru acasă” – un succes răsunător

Citește și:

Pe peronul Gării de trenuri din Bălți, actorii Teatrului Național „Vasile  Alecsandri” au jucat piesa „Tema pentru acasă”

Piesa a emoționat profund spectatorii prin reconstituirea realistă a scenelor dramatice din acea perioadă

„Emoții foarte puternice, pentru că ceea ce s-a întâmplat în 1949, de fapt primele deportări au fost în 1941, trăiesc în sufletele noastre. Fiecare familie din Basarabia a avut pe cineva care a fost deportat și care poate a rămas acolo pe câmpurile celea străine și s-au întors doar copiii lor, dacă au avut timp și poate au rămas în viață.”

Foarte super, foarte tare, așa ceva nu am mai văzut, suntem pentru prima oară. În sală am mai fost la spectacol, dar la așa ceva prima dată.”

„Deosebită ideea, ceva ce nu am mai văzut până acuma. Un spectacol extrem de important pentru tânăra generație, pentru cei care mai țin minte de la bunei, poveștile strașnice pe care le-au trăit și le-au trecut.”

Actorii Naționalului Bălțean au reușit să transmită perfect emoțiile complexe ale personajelor și tragedia prin care au trecut oamenii în acea perioadă

STELA GUZUN, actriță: „Astăzi am un rol destul de complicat, după părerea mea, am rolul central al acestei piese, anume Măria Răzeșu. Acest rol este primul rol atât de complex în cariera mea, și de aceea mi se pare că este destul de dificil pentru mine. Cel mai mult mi-a plăcut curajul eroinei mele, care este gata să meargă după persoana iubită chiar și în Siberia.”

DANIEL NEDEICO, actor: „Joc rolul soldatului, sunt acea persoană care prinde perechea lui Mihai Ulmu și Maria Răzeșu, sunt cel care îl întoarce pe Mihai Ulmu în lagărul său de concentrare și cel prezent la condamnarea la 240 de ani a eroului principal. Este foarte greu pentru că spectacolul meu precedent a fost un băiat foarte tânăr și carismatic, și naiv, iar aici ești un soldat care este mereu serios, și subalternul cuiva mai mare, diferă de ceea ce sunt obișnuit să joc.”

Piesa, regizată de Ciprian Răcilă împreună cu Ina Ilașciuc Ungureanu a reînviat o poveste tulburătoare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial

INA ILAȘCIUC-UNGUREANU, coregizor: „Mi-am dorit din totdeauna să avem în repertoriul teatrului un spectacol anume despre perioada interbelică sau represiuni, sau foamete și când a venit domnul Marcoci cu ideea de a face o dramatizare pe baza romanului „Tema pentru acasă”, atunci am spus da și am fost de acord., mai ales că și dramatizarea este una foarte bună”.

CIPRIAN RĂCILĂ, regizor: „Este o experiență cred că unică pentru noi, ne-am avântat și noi și colega mea Ina, ne-am avântat într-o regie care pentru început părea foarte ușurică și foarte lejeră așa. Este un spectacol absolut special pentru că însăși romanul este o capodoperă, o operă de artă pentru că în ea este oglindită toată suferința și toată nebunia și tot vacarmul care l-a trăit poporul nostru.”

Din toamna, spectacolul va fi jucat și pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălti.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Medvedev amenință cu un război mondial dacă Ucraina va adera la NATO

Fostul preşedinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a menționat că aderarea Ucrainei la forțele NATO ar însemna o declaraţie...

/VIDEO/ Seacă fântânile, lacurile și izvoarele din nordul țării. Cum se descurcă gospodarii și cum își apără culturile la Șofrîncani, Edineț

GABRIELA MOCANU, jurnalist TV Nord: „Temperaturile caniculare de +40 de grade, înregistrate în ultima perioadă, au provocat seceta. Oamenii...
  sursa: cursbnm.md