fbpx
36.2 C
Бэлць
vineri, iulie 12, 2024

/VIDEO/ Primul caz de rujeolă din acest an, depistat la un copil din raionul Fălești. Care este starea micuțului

Citește și:

Primul caz de rujeolă din acest an, din nordul țării, a fost depistat la un copil de 3 ani din raionul Fălești. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Fălești micuțul ar fi fost vaccinat în Germania, de unde a revenit acum un an. Primele simptome ale bolii au apărut pe data de 9 ianuarie. Până pe 11 ianuarie copilul a mers la grădiniță, așa că acum medicii întreprind măsuri pentru a nu admite apariția unui focar în localitate.

MIHAIL DVORNIC, medic epidemiolog: „Prima prezentare la medicul de familie a fost la 9 ianuarie a fost la prima examinare și până la data de 16 ianuarie a fost indicat tratamentul. La prima examinare avea niște erupții pe corp, temperatură și tuse. A fost indicat tratamentul, dar fără efect. Copilul este vaccinat cu o doză de vaccinul ROR în luna mai anul trecut. Deci doza până la 12 luni, următoarea este la 6-7 ani, și a treia doză, schema deplină la 15-16 ani.”

La momentul de față specialiștii din cadrul CSP Fălești împreună cu medicul de familie din localitate vor supraveghea starea de sănătate ai angajaților instituției de educație timpurie, dar și a copiilor care o frecventează.

MIHAIL DVORNIC, medic epidemiolog: „Rujeola este o boală extrem de contaminoasă. Riscul este foarte mare, în special în rândul copiilor nevaccinați, cei de vârstă fragedă, tineri. Măsurile pe care le vom întreprinde după vizita la instituția preșcolară vor fi: vom inspecta condițiile de ocupare a copiilor în grădiniță, vom vedea care este starea de sănătate vom analiza starea de sănătate împreună cu medicul din localitate, vom supraveghea  copiii pe parcursul perioadei de incubație, care este de până la 21 de zile.”

După ce a fost confirmată boala, micuțul de trei ani a fost internat la Spitalul Clinic Bălți. Iar la moment starea lui de sănătate este stabilă. Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

ANDREEA GALICI, purtător de cuvânt la Spitalul Clinic Bălți: „Un copil de trei ani din raionul Fălești a fost transportat la spital cu suspecție la rujeolă. Astfel, în urma analizelor de laborator s-a confirmat ca fiind pozitiv. Pacientul a fost internat și urmează tratament. Menționăm că starea copilului este stabilă.”

Oamenii din localitate spun că își fac griji, așa cum rujeola este o boală  contagioasă și periculoasă. Mai ales că, în localitate, doi din 17 copii născuți în 2020, nu sunt vaccinați împotriva rujeolei.

„Se vede că este frică, trebuie să fim cu grijă și altceva să fim atenți.”

„Dacă a ajuns momentul că uite se îmbolnăvesc copiii de acum, înseamnă că trebuie oricum protejați, eu știu, cât mai mult la doctor, doctorul să vie cu sfaturi.”

„Da, clar că nu ar fi de dorit, clar că e frică, dar ce putem face.”

„Mie frică de așa caz, că e periculos, da nu am auzit, nu am auzit la nimeni. Trebuie să ne protejăm, să nu ne ducem în locurile unde sunt copii, oare oameni așa bolnavi, dacă știm, dar dacă nu știm, noi nu putem preveni.”

Rujeola este considerată o infecție contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pielii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Menționăm că la sfârșitul anului trecut în România a fost declarată epidemie de rujeolă, fiind înregistrate 3 decese, la doi copii de 7 luni și la un adult de 35 de ani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

3 COMENTARII

  1. Focar de rujeolă? Primul caz de rujeolă din acest an a fost depistat la un copil de 3 ani din raionul Fălești – ALERTA.MD

    […] Primul caz de rujeolă din acest an a fost depistat la un copil de 3 ani din raionul Fălești. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Fălești micuțul ar fi fost vaccinat în Germania, de unde a revenit acum un an, scrie TVN. […]

  2. В Фалештском районе выявлен первый случай кори в этом году - MoldovaLibera

    […] Первый случай заражения корью в 2024 году выявлен в Фалештском районе, на севере Молдовы. Первые симптомы заболевания появились у трехлетнего малыша еще 9 января. В настоящее время ребенок проходит лечение в больнице Бельц, сообщает tvn.md. […]

  3. Un copil de trei ani din Fălești a fost diagnosticat cu rujeolă - Ultimele ştiri din Moldova

    […] Potrivit medicului epidemiolog Mihail Dvornic, prima prezentare la medicul de familie a copilului a fost la data de 9 ianuarie, iar până la data de 16 ianuarie a fost indicat tratamentul, transmite Ultimelestiri.md, cu referire la tvn.md.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Problema gunoiului din Bălți putea fi rezolvată mai repede. Era nevoie doar se semnătura primarului

Lupta în criza gunoiului la Bălți continuă. Președinții fracțiunilor politice din consiliul municipal îl acuză pe primarul Alexandr Petkov...

Omorul de la Rîșcani din 2008. Un bărbat a fost condamnat la 16 ani de închisoare

Un bărbat a fost condamnat la 16 ani de închisoare, după ce împreună cu iubita a omorât soțul femeii...
  sursa: cursbnm.md