fbpx
13.1 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

/VIDEO/ Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din R. Moldova, inaugurat la Bălți

Citește și:

La Bălți a fost inaugurat Nortek, primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din R. Moldova. Deschiderea centrului are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creşterea potenţialului de digitalizare Republicii Moldova în diverse domenii.

NATALIA GAȘIȚOI, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți: „Suntem ferm convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic Nord va deveni un adevărat generator de progres care va aduce prosperitate instituției noastre.”

Sute de studenți de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți se pot bucura de săli de instruire, laboratoare moderne, spații de coworking, birouri pentru startup-uri și spații pentru evenimente, programe de accelerare, instruiri specializate și mentorat.

CHIRIL DONOS, elev: „Eu construiesc, programez, mă dezvolt, cred că asta o să-mi trebuiască în viitor. Aici îmi place să proiectez construcția robotului ca să înțeleg cum el va merge.”

OTILIA FURCULIȚĂ, elevă: „Eu mă ocup cu tehnologia nouă care o folosesc la mai multe activități școlare. Constă într-un robot mic, care se numește ozobot și ele are coduri care le îndeplinește.”

CRISTIAN GORBUL, student: „Mă ocup cu profesia de electromecanic în industria ușoară. Aici avem o doză de distribuție, care este inclusă într-un sumator și întrerupător bipolar, iar transformatorul este format din două bobine înfășurate, care transformă curentul electric în 230 de volți în 8 volți.”

Nortek reprezintă un ecosistem regional, creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, pe o suprafață de peste 6.000 de metri pătrați.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Vom munci împreună și vom realiza asemenea proiecte care pun dezvoltării economice și creării locurilor de muncă pe viitor. Asemenea proiecte dau speranță și certitudine copiilor noștri că vor primi aptitudini foarte bune în Republica Moldova și că își pot realiza pe deplin potențialul, lucrând aici, acasă.”

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Eu încurajez profesorii, tinerii să vină aici să inoveze, să pornească afaceri. Așa cum spunea domnul ambasador al Marii Britanii cu adevărat noi putem și avem atât de multe exemple bune în care în Republica Moldova s-au făcut afaceri și inovații  mari despre care probabil puțin se vorbește.”

Pentru construcția Nortek s-au cheltuit 71,5 milioane lei. Partenerii strategici de dezvoltare USAID, Suedia și UK  au asigurat sprijin în proiectarea, dotarea și în digitalizarea centrului.

Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Nortek va contribui la transformarea orașului Bălți într-un centru pentru protecție digitală, excelență în IT și afaceri internaționale. Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți prin proiectul USAID Tehnologia Viitorului, pentru a crea un HUB industrial.”

Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID în Moldova: „Nu a fost ușor, a fost o muncă grea. S-a făcut un lucru frumos și azi am ajuns să sărbătorim. Sunt foarte bucuros că s-a creat acest ecosistem, pentru că asta este. Aici vor fi și cei de la Tekwill, Fablab, IT clasroom și altele. Toate aceste instituții sunt unite și vor reprezenta caracterul nordului.”

O importantă contribuție financiară în dezvoltarea Centrului o are și Guvernul Republicii Moldova, care, prin intermediul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenției de Dezvoltare Regională Nord, a acordat pentru lucrările de construcție și montaj 25 de milioane de lei, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia vrea să reia discuțiile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din aprilie 2022, de la Istanbul

Regimul de la Kremlin ar vrea să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului eșuat din martie-aprilie...

/VIDEO/ Aproape 200 de asistenți sociali din Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie

Aproape 200 de asistenți sociali din municipiul Bălți nu și-au primit salariul pentru luna decembrie. Chiar dacă de la...
  sursa: cursbnm.md