fbpx
11 C
Бэлць
luni, aprilie 22, 2024

/VIDEO/ Problemele asistenților sociali din raionul Drochia, discutate cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale

Citește și:

Salarii mici, lipsa specialiștilor și un volum mult prea mare de lucru din cauza numărului mare de beneficiari, sunt principalele problemele cu care se confruntă asistenții sociali din raionul Drochia. Într-o vizită de lucru în raion, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a discutat cu aceștia și le-a promis că treptat lucrurile se vor schimba.

Asistenții sociali se plâng de un volum mare de lucru, pe care nu-l reușesc întotdeauna să-l efectueze la timp.

NELEA PÎNZARI, Asistent Social Comunitar, orașul Drochia: „Sunt foarte multe probleme, dat fiind faptul că anul respectiv a fost unul foarte anevoios cu prețurile, cu vulnerabilitatea energetică, cu criza refugiaților, plus la asta că categoria de pensionari cu dizabilități la noi pe oraș sunt foarte mulți, serviciile noastre nu acoperă în totalitate toate nevoile și necesitățile acestora.”

VALENTINA PRISACARI, Asistentă socială în comuna Palanca, raionul Drochia: „Satele îmbătrânesc, populația scade, îmbătrânește și au mare necesitate de susținere, de ajutor, copii sunt plecați și persoanele rămân singure și au nevoie de asistenți personali.”

VALENTINA GÎRTOBAN, Asistent Social în satul Mîndîc, raionul Drochia: „Ei vin la asistența socială ca la un părinte, știți cum, cu toate se plâng ce nu le ajunge, de ce au nevoie. Anul acesta a fost foarte mult de lucru, salariile ar trebui mai bune să fie.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a dat asigurări că salariile asistenților se vor mări, în funcție de gradele profesionale, care au fost recent introduse în sistem.

ALEXEI BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Prin reforma Restart am crescut salariile la asistenții sociali, va fi creată o nouă poziție pe asistent social comunitar, salariul lor va fi mai mare începând cu anul viitor. Totodată am introdus posibilitatea de creșterea profesională prin introducerea gradelor profesionale și asta înseamnă că colegii mei din asistența socială, vor avea posibilitatea să crească treptat și cu fiecare treaptă salariul lor va crește.”

Ministrul a discutat și cu reprezentații Oficiului Agenției Naționale pentru ocuparea Forței de Muncă și a Inspecției Muncii din Drochia.

GALINA ZAVOROTNÎI, Șefa Secției Ocupare Forței de Muncă, Drochia: „În anul acesta, în 7 luni am înregistrat în jur la 500 de persoane, din care 120 au fost angajate în câmpul muncii. Problema lipsa locurilor vacante, cu părere de rău în raionul Drochia mai puține investiții avem în ultimii ani, avem întreprinderile care sunt destul de stabile la care fluctuația cadrelor este foarte mică.”

AURELIU BUSUIOC, șeful Inspecției Teritoriale de Muncă Drochia: „Prioritar, la ziua de astăzi avem combaterea muncii nedeclarate, un moment așa mai serios. Să fie perfectate relațiile de muncă cu salariații în modul cuvenit. Ne uităm la corectitudinea salarizării, acordarea concediilor anuale de odihnă cât și la condițiile de muncă în care salariații își desfășoară activitatea de zi cu zi.”

În cadrul vizitei sale ministrul a mers la un centrul pentru refugiați și a participat la un târg care se desfășoară în aceste zile în orașul Drochia.  

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cazul tinerei de la Orhei, găsită moartă: Procuratura a pornit un dosar penal. Cine va fi audiat

La 12 aprilie 2024, Inspectoratul de poliție Orhei a fost sesizat despre dispariția unei tinere de 19 ani, însărcinată...

Liceul Ștefan cel Mare din Bălți va fi eficientizat energetic în cadrul unui proiect guvernamental

Liceul Ștefan cel Mare din municipiul Bălți urmează a fi eficientizat energetic în cadrul proiectului „Rețeaua de școli model”....
  sursa: cursbnm.md