fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

/VIDEO/ Produse lactate vândute la temperaturi de 35 de grade Celsius, la Bălți

Citește și:

Ouă, brânză sau lapte. Sunt câteva dintre produsele ce sunt vândute, fără autorizaţie şi în condiţii anti-sanitare, la temperaturi de 35 de grade Celsius, de zeci de vânzători ambulanţi, la Bălți. Comercianţii, în mare parte pensionari, spun că sunt nevoiţi să vândă puţinul de prin jurul casei pentru a putea supravieţui. Medicii atenţionează că aceste alimente se alterează uşor şi pot provoca intoxicaţii severe.

Vânzătorii ambulanţi dau asigurări că produsele pe care la vând sunt proaspete. Mai mult, ei spun că acestea nu reuşesc să stea prea mult la soare. Şi asta pentru că nu duc lipsă de cumpărători.

ANDREI ANTOCI, locuitor s. Putinești, Florești: „Noi nu avem unde să vindem, să avem, stăm și acolo. Pentru noi e mai bine în piață, clar. Dar pe căldură, brânza nu se strică? – Noi nu stăm mult, stăm o oră și plecă, noi avem de lucru, nu avem când sta la piață.”

„Este om special care vine și controlează documentele, fiecare să aibă documente, să nu fie cumpărare-vânzare, să fie producător.”

Cumpărătorii recunosc că produsele alimentare trebuie vândute în locuri autorizate, unii însă spun că prefere să cumpere din stradă pentru că e direct de la producători și e mai ieftin. 

„Mai bine că în piață vine și un om de la țară și vinde, dar în specializat vând numai cei cui îi trebuie, dar lasă să trăiască și țăranul care muncește, mai mult muncește, decât acesta. Nu ne temem, nu suntem chiar așa de..ca să mâncăm noi, simțim  care se strică.”

„Le gust și după gust le determin cum sunt. – Aveți încredere? – Da.”

„Nu, nu este normal, dar oamenii trebuie să trăiască cumva. Dar eu cred că nu este normal. – De ce? – Trebuie să fi careva standarde, să se verifice.”

Medicii atenționează cumpărătorii să evite procurarea produselor alimentare din locuri neautorizate.

ECATERINA CEBAN, medic Spitalul Clinic Bălți: „Comerțul stradal nu corespunde cerințelor sanitare-igienice, ceea ce poate duce la izbucnirea toxic infecții alimentare și bolilor diareice acute. Cea mai principală boală care poate să se transmită prin ouă este salmonela.”

Persoanele fizice care vând în locuri neautorizate riscă amenzi de până la 3000 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...

SUA critică decizia Spaniei, Irlandei şi Norvegiei de a recunoaşte Palestina ca stat

Casa Albă a dezaprobat, miercuri, decizia pe care Spania, Irlanda şi Norvegia au luat-o de a recunoaşte formal Palestina...
  sursa: cursbnm.md