fbpx
21.2 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Proiecte de abilitare a cetățenilor implementate în mai multe localități din nordul țării

Citește și:

Oamenii din mai multe localități din nordul țării au fost învățați cum să monitorizeze procesul decizional la nivel local și să participe la identificarea soluțiilor pentru problemele comunitare. Mai mult, ei au obținut cunoștințe în vederea atragerii investițiilor care vor favoriza creare a locurilor de muncă, creșterea nivelului vieții și îmbunătățirea calității mediului. Activitățile de informare și abilitare s-au desfășurat în cadrul Proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În cadrul proiectului „Educația pentru eficiență energetică – pilon al dezvoltării locale durabile”, tinerii din satul Chișcăreni, raionul Sângerei au organizat o serie de evenimente regionale, unde au discutat despre rolul societății civile în eficientizarea energetică.

 

Noi am împărțit pliante, unde se găsește toată informația despre eficiența energetică. 00:42 musca 00:45 Maiouri și calendare. Noi am venit cu un mesaj prin care am informat cetățenii despre importanța protejării mediului și pe cât este de importantă eficiența energetică”, declară Nicoleta Solocanu, elevă.

„În cadrul proiectului am fost la Duruitoarea Veche. Acolo am vizitat un domn care ne-a arătat cum din deșeuri a realizat un gard, amenajat, structurat, exact cum și-a dorit. Am comunicat cu diferiți oameni, este foarte important pentru că noi învățăm de la dumnealor și dumnealor învață de la noi că trebuie să protejăm mediul înconjurător”, spune Alexandrina Creciun.

În cadrul proiectului, latura de abilitare a cetățenilor a presupus și implicarea acestora, în diverse activități de informare și conștientizare.

Am lucrat atât cu segmentul adulți, cât și cu elevii, cu tinerii din comunitatea noastră. 00:45 musca 00:51 Am avut mai multe activități precum ar fi Campania de conștientizare în domeniul eficienței energetice. Recent, acum vara am avut o tabără, „Tabăra Verde”, am avut o vizită de studiu la mai multe persoane fizice și juridice, care au și aplică diverse metode de eficientizare energetică”, a declarat Viorica Ignatiuc, profesoară.

Coordonatorii proiectului, spun că abilitarea și informarea oamenilor, este una dintre cele mai importante componente. Aici, societatea civilă identifică diverse probleme din domeniu și învață cum să le soluționeze.

„Pentru ca cetățenii să se implice în actul guvernării în dezvoltarea societății, ei au nevoie de competențe. Nu pot pur și simplu să se implice în lucruri despre care habar nu au. Astfel de proiecte sunt foarte importante pentru că vin să le creeze niște abilități și cunoștințe despre responsabilități ca ei să fie pregătiți să participe la toate aceste activități”, a declarat Vera Brașovschi.

Uniunea Europeană investește în Republica Moldova pentru ca oamenii să-și schimbe mentalitatea. Este important să fie schimbate clădirile, să fie eficientizate, dar este foarte important ca tinerii, ca oamenii adulți să gândească altfel, să știe cum să-și protejeze căldura din casele lor, cum să facă ca facturile la energia electrică să fie mai mici, cum să nu piardă această căldură, cum să facem ca schimbările climatice să întârzie puțin, asta depinde de fiecare dintre noi”, a adăugat Silvia Țurcanu, coordonator de proiect.

Și managerul proiectului „Cetățeni implicați – comunități dezvoltate – servicii de calitate” implementat în Fălești susține că abilitarea cetățenilor este esențială în orice proiect.

În primul rând au fost create două comitete locale de cetățeni, unul în orașul Fălești și unul în Făleștii Noi. Pentru dezvoltarea capacităților au fost organizate câte trei seminare. Dezvoltarea capacităților va da rezultatele pe care noi le așteptăm”, spune Victor Cimpoieș, manager de proiect.

Membrii societății civile spun că datorită activităților de informare la care au luat parte, ei au devenit mai activi și mai determinați să monitorizeze și să se implice în procesele de luare a deciziilor.

Am avut parte de multe lucruri interesante, pe care nu le cunoșteam. Am avut mai multe vizite de studii, am fost și am văzut cum are loc pomparea apei și cum aceasta va ajunge la destinație. Toată chestia asta este interesantă.”

„Au fost organizate seminare, a fost elaborată o strategie de participare a locuitorilor din satul Făleștii-Noi în cadrul procesului decizional, oamenii de acum se implică.”

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului UE-GIZ „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

O poloneză de 13 ani a născut în toaletă în timpul unei excursii

Tânăra mamă și nou-născutul au fost duși la spital, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Oświęcim,...

Prima autostradă care va uni malurile Prutului. Va fi o premieră pentru ambele țări

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a anunțat că în luna iunie a acestui an...
  sursa: cursbnm.md