fbpx
12.3 C
Бэлць
sâmbătă, mai 18, 2024

/VIDEO/Proiectul „BUGETUL MEU”, implementat la Florești

Citește și:

Locuitorii din Florești sunt mai implicați în procesul de luare a deciziilor și de monitorizare a cheltuielilor efectuate din bugetul local. În procesul de implementare a Proiectului „Bugetul Meu” ei chiar au putut gestiona bani public, îndreptați spre soluționarea mai multor probleme din localitate.

În cadrul bugetării participative în Florești au fost implementate șase proiecte. Cinci dintre care cu implicarea mai multor grupuri de inițiativă din localitate și cu contribuția financiară a membrilor.

„Locatarii au fost de acord pentru a contribui cu acele 5% financiar, doar ca să fie amenajată această platformă. Este spre binele și a locuitorilor, chiar și a orașului. Sunt niște probleme mici, dar îi deranjează pe mulți locuitori”, susține Octavian Suhari, membru al grupului de inițiativă.

După ce la acest colț de stradă a fost amenajată o platformă de colectare selectivă a deșeurilor, oamenii spun că în zonă a devenit mult mai curat.

Iar în preajma oficiului poștal din Florești au fost montate două scaune, o rampă de acces și a fost pavat trotuarul din fața sediului.

„A fost nevoie de acest proiect pentru mobilitatea clienților, pentru mobilitatea cetățenilor noștri care zilnic beneficiază de servicii în cadrul oficiului poștal”, a declarat Iuliana Clipca, directoare Centrul de Poștă Florești.

Locutorii spun că acum intrarea în sediu are un alte aspect, mai mult nimeni nu se împiedică din cauza fisurilor de pe trotuar.

Un alt proiect implementat la Florești a prevăzut instalarea unui teren de joacă și a unei platforme de acumulare a deșeurilor într-o zonă rezidențială a orașului.

Scopul proiectului nostru a fost să amenajăm terenul de joacă pentru copii, prin instalarea echipamentului sportiv și a unei mese de șah.Am hotărât să acoperim tomberoanele pentru gunoi pentru a păstra curățenia în blocuri. Ne-am străduit să facem lucrul frumos,” a spus Irina Gheiceanu, membră a grupului de inițiativă.

Potrivit reprezentanților coaliției locale Proiectul „Bugetul Meu” a responsabilizat locuitorii din Florești și i-a determinat să fie mai activi în procesul de luarea a deciziilor.

„Această metodă este una eficientă pentru că noi oferim posibilitatea cetățenilor să se implice în procesul decizional și să decidă asupra repartizării bugetului local pentru orașul lor. Cetățenii orașului Florești de fapt urmăresc cum sunt alocați banii  bugetului local și se implică activ în soluționarea problemelor din oraș”, susține Alina Ciobanu, reprezentantul Coaliției Locală Florești.

Potrivit viceprimarului din Florești pentru implementarea proiectelor a fost alocată suma de 100 de mii de lei, nu toate inițiativele au putu fi finanțate din acești bani, așa că primăria a decis să aloce fonduri în plus pentru amenajarea unui alei.

„Pe lingă cele 5 proiecte a mai parvenit o inițiativă de la un grup de cetățeni și anume crearea unei alee de trecere de acces pentru copiii de la școală spre sectorul locativ. Cheltuielile au fost suportate de către primăria orașului Florești, a declarat Olesea Rotarciuc”, viceprimar al orașului Florești.

Primarul localității a menționat că grație acestui proiect în oraș s-au rezolvat mai multe probleme importante pentru locuitori.

„Am avut rezultate bine, deoarece s-au implicat activ cetățenii, comunitatea. Proiectele au ținut de compartimentul amenajarea teritoriului, avem cinci proiecte, trei au fost implementate. Credem și avem ferma convingere că totuși cetățenii s-au implicat activ și sunt cointeresați în așa proiecte. Rezultatele sunt pozitive, pentru anul 2022 prognozăm să mărim până la 150 000 la articolul Bugetarea participativă și sperăm că o să mai implementăm careva proiecte”, Iurie Gangaj, primar de Florești.

Proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” este implementat cu suportul financiar acordat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prim-Ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Crucea Roșie

Sprijinul oferit de organizația Crucea Roșie persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, inclusiv refugiaților, a fost discutat de prim-ministrul Dorin...

/METEO/ Cer noros, dar fără precipitații. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 18 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md