fbpx
18.8 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ Provocările din domeniul dezvoltării regionale, discutate într-o conferință internațională la Bălți

Citește și:

Provocările din domeniul dezvoltării regionale cu care se confruntă Republica Moldova au fost discutate în cadrul unei conferințe organizate de ADR Nord. Experți internaționali dar și din țară și-au prezentat proiectele în desfășurare sau chiar deja finalizate și au discutat despre piedicile întâmpinate.

Adrian Mariciuc, director general adjunct ADR Vest, România: „Consider că prin proiecte de dezvoltare regionale și locale comunitățile noastre se pot dezvolta. Încercăm să aducem exemple de bună practică, încercăm să povestim colegilor de la ADR Nord și autorităților publice din Republica Moldova care vor fi confruntările cu care se vor provoca atunci când implementează proiecte, când lucrează cu diferiți constructori, diferiți proiectanți.”

Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională, MIDR: „Avem mai multe provocări legate și de conflictul armat din Ucraina, suntem martorii unor schimbări climatice, suntem martorii unor schimbări economice, prețuri, criza energetică, la care politica de dezvoltare regională nu poate să fie la o parte. Suntem astăzi aici pentru a discuta, a dezbate  acele provocări și a identifica anumite soluții.”

Maria Prisacari, director ADR Nord: „Scopul acestei activități este de a ne întruni toți actorii implicați în procesul de dezvoltare regională pentru a soluționa provocările care au apărut în domeniul dat. Principalele provocări desigur țin și de aspecte demografice și de aspecte economice, dar și de contextul actual în care ne aflăm, având în vedere războiul din țara vecină.”

Autoritățile locale susțin că asemenea întâlniri sunt binevenite, iar practicile internaționale, ajută la dezvoltarea localităților.

Sergiu Fîntînă, președintele raionului Fălești: „Este destul de eficientă pentru că preluăm practica și din alte țări. Raionul Fălești a fost un raion și este cu un potențial economic destul de puternic. Desigur că investiții, necesită investiții pe domenii de infrastructură, pe domenii de economie.”    

Arcadie Covaliov, primarul orașului Sîngerei: „Este foarte importantă participarea noastră și desigur toate rezultatele care le avem, de exemplu a orașului Sîngerei, proiectul acesta „Sîngerei, orașul incluziunii teritoriale”, de fapt într-un final noi obținem o viață calitativă mai bună în orașul Sîngerei, o dezvoltare, un oraș atractiv prin condiții calitative de trai pentru cetățean.”

Conferința „Dezvoltarea regională: perspective și provocări în contextul situațiilor de criză” a fost organizată în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Conferința „Dezvoltarea regională: perspective și provocări în contextul situațiilor de criză” este organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, cu suportul GIZ Moldova și în colaborare cu Solidarity Fund PL în Moldova, Polish Aid, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov (România), Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Republicii Letonia, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și autoritatea publică locală din municipiul Bălți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md