Războiul văzut prin ochii jurnaliștilor ucraineni e crunt, cu pierderi și greu de dus în spate.
ROMAN PAHULYCH, jurnalist de război, Ucraina: „Este imposibil să ignori acest proces. Este imposibil să ne prefacem că războiul nu există. Pentru mine este important să povestesc despre oamenii care sunt acolo, despre procesele care au loc acolo și cum influențează țara. Ca să ajungi undeva, adesea trebuie să parcurgi la pas km, în condiții diferite, poate fi noroi, poate fi zăpadă, poate fi arșiță, fizic este destul de greu.”
ROMAN PAHULYCH relatează despre război încă din anul 2014, atunci când Crimeea a fost anexată de Rusia, iar războiul a început pe furiș.
Jurnalistul mărturisește că nu va permite niciodată emoțiilor să-l prevaleze.
ROMAN PAHULYCH, jurnalist de război, Ucraina: „Consider că nu trebuie să lași frâu liber emoțiilor, pentru că este lucru și trebuie să ținem asta în gând. Da, există situații când emoțiile te doboară. Au fost cazuri în care am aflat că eroul materialului a decedat, au fost lacrimi și este ceva normal. Noi ca jurnaliști, cei care comunicăm cu oamenii trăim cu durere decesul acestor oameni. Vorbeați, vă mai trimitea niște materiale pentru reportaj și iată el nu mai este. Mereu asta este o pierdere, atunci când vedeți cifre, este doar statistică, dar de fapt, în spatele fiecărei cifre este omul și este soarta lui. Sunt rudele care îl așteptau, posibil copii, posibil voia să meargă în concediu și nu a reușit. Mereu este câte o poveste, iar noi încercăm să povestim o parte din ele.”
Cei interesați de cursul războiului din Ucraina susțin că anume canalele informaționale au un impact asupra percepției întregii societăți
„Toată lumea trebuie să cunoască ce se întâmplă alături de Moldova. Acolo locuiesc oameni la fel ca și noi, ei suferă și înțeleg ce este un război.”
„Sunt pentru ceea ca această temă să fie dezvoltată, ca informația să fie veridică, pentru că există foarte multe fake-uri, care aduc dezinformare, iar oamenii se împart pe grupuri diferite.”
„Asemenea întâlniri eu le cred foarte importante pentru ca oamenii să înțeleagă cât este de periculoasă această situație și să fie capabili că să nu mai admită una ca asta.”
Scopul acestor întruniri este de a sensibiliza tinerii cu privire la subiectul războiului din Ucraina.
LUDMILA BARBĂ, președinta AO „Arena Civică”: „În cadrul lui urmează să invităm trei reporteri de război din Ucraina care vor veni rând pe rând. Vom avea întâlniri la Bălți, Chișinău și Cahul. La Chișinău doritorii vor putea participa și la un master-class pentru ași spori deprinderile și abilitățile de a reflecta din punctele fierbinți. Noi sperăm ca în acest mod, vom contribui la o mai bună înțelegere a realităților care au loc în Ucraina.”
De la începutului războiului, din februarie 2022, 91 de jurnaliști au decedat pe front, iar peste 100 au fost răniți.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.
[…] „Este imposibil să ignori acest proces. Este imposibil să ne prefacem că războiul nu există. Pentru mine este important să povestesc despre oamenii care sunt acolo, despre procesele care au loc acolo și cum influențează țara. Ca să ajungi undeva, adesea trebuie să parcurgi la pas km, în condiții diferite, poate fi noroi, poate fi zăpadă, poate fi arșiță, fizic este destul de greu”, spune Roman Pahulych, jurnalist de război, Ucraina, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md. […]