„În condiții normale, noi trebuia să avem o sfeclă de zahăr de greutate de… eu știu 500-700 de grame. În realitate, avem o mumie descompusă, care are 100 de grame și, practic ea trebuie eliminată pentru că, la uzină ea nu se prelucrează”.
Seceta severă din anul curent a afectat nu doar culturile din prima grupă, dar și sfecla de zahăr, întrucât 60% din recolta totală este compromisă.
ALEXANDRU GORDILĂ, agronom: „Practic, la moment, noi am ajuns la recoltare cu niște rezultate foarte slabe. La un hectar, noi am cheltuit în jur de 30 de mii de lei, practic, acum, noi recoltăm până la 10 tone de sfecla de zahăr. Și, având în vedere că condițiile s-au creat în așa fel că este insuficiență de zahăr în sfecla recoltată și, respectiv, calculul care se face la uzină, prețul de achiziție este foarte mic, adică, în jur de 450 de lei la o tonă. Ceea ce este aproape la jumătate de preț. Și, respectiv, noi la hectar căpătăm în valoare bănească în jur de 5.000 – 5.500 de lei. Vă dați seama câtă pierdere noi ducem.”
Ploile din luna septembrie au afectat și calitatea recoltei.
ALEXANDRU GORDILĂ, agronom: „După ploile care au fost în luna septembrie, o parte din sfeclă care a rămăs să vegeteze, o acumulat puțină greutate, restul era compromisă, practic 60 și ceva de procente. Și acestea 40 de procente acumulate le recoltăm și sortăm manual practic toată suprafața. Și acea sfeclă care este condiționată o ducem la uzina de prelucrare.”
Din cauză că multe etape se face manual, în acest an, este nevoie de mai mulți muncitori pentru a face față volumului de lucru.
VASILE GLAVAN, mecanic: „Anul acesta un pic mai complicat. A fost un an deosebit față de ultimii ani. Multă producție este afectată și la uzină nu o primesc așa cum o strângem direct cu combina. Trebuie toată sortată, aleasă. Cea stricată o dăm de-o parte. Este foartă multă lume antrenată în acest proces. Am apelat și din alte părți.”
Tatiana Dumbrăvanu din satul Corlăteni este una dintre persoane care muncește la sortarea sfeclei.
TATIANA DUMBRĂVANU, lucrătoare: „Sunt greutăți mari. Dar mergem înainte, alegem, facem față. Cea rea o dăm de-o parte și cea bună rămâne și o încărcăm și o ducem la uzină. Cam așa, la jumătate.”
În sezonul 2023-2024, suprafețele cu sfeclă de zahăr s-au majorat până la 14 500 de ha, cu aproximativ 3000 de hectare mai mult față de 2022-2023.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.
[…] „În condiții normale, noi trebuia să avem o sfeclă de zahăr de greutate de… eu știu 500-700 de grame. În realitate, avem o mumie descompusă, care are 100 de grame și, practic ea trebuie eliminată pentru că, la uzină ea nu se prelucrează”, transmite Ultimelestiri.md cu referire la tvn.md. […]