fbpx
29.3 C
Бэлць
vineri, septembrie 6, 2024

/VIDEO/ Refugiații stabiliți temporar în nordul țării beneficiază de cursuri gratuite, oferite de AO „CASMED”

Citește și:

Sunt susținuți pentru a se integra mai ușor în comunitate. Refugiații din Ucraina, care sunt stabiliți temporar în nordul țării au avut posibilitatea să frecventeze gratuit cursuri de calificare în diferite domenii oferite de AO CASMED.

După finalizarea cursurilor și angajării sau deschiderii propriei afaceri, unii au primit și granturi sub formă de instrumente pentru a începe o nouă carieră sau să-și dezvolte propria afacere.

MARINA CEREMPEI, beneficiară de grant, Bălți: „Ca să avem succes, în permanență e nevoie de dezvoltare, iată noi am venit la asociația CASMED, acolo ne-au auzit și ne-au finanțat deodată cursurile, am făcut cursuri de masaj, cunoștințele noastre au devenit mai avansate profesional și apoi CASMED-ul a influențat ca pe noi să ne ajute să cumpărăm instrumente și aparate adăugătoare.”

IRINA TARAGONSCAIA, beneficiară de grant, Bălți: „Eu am trecut cursuri pentru a face pedichiură de la asociația CASMED și acum lucrez în salon meșteră, fac manichiură și pedichiură. Pe un grup era un link de la CASMED, că poți trece cursuri și să primești de la ei un grant sub formă de instrumente. Dacă vor mai fi asemenea proiecte, desigur că voi participa.” 

Proiectul „Consolidarea integrării refugiaților ucraineni” este implementat de Asociația Obștească CASMED, cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Elveția. 

ANASTASIA SELIVESTRU, coordonatoarea de proiect AO CASMED: „Acest proiect are ca scop sprijinirea refugiaților ucraineni în procesul de integrare în comunitatea noastră din Republica Moldova, oferindu-le oportunități de formare profesională și asistență în găsirea unui loc de muncă. După angajare, refugiații au primit granturi în formă de instrumente pentru ași dezvolta activitatea profesională. Am organizat și curs de limba română. Acest curs a fost disponibil atât online, cât și offline.”

Refugiații care au frecventat cursul de limba română spun că acesta i-a ajutat să se integreze mai ușor în Moldova.

VLADIMIR BAHTIN, refugiat, Fălești: „Acum sunt în Moldova și locuiesc în orașul Fălești. Nouă ne este greu să învățăm limba română, dar oricum se poate de învățat. Această limbă este respectată în Moldova și oamenii se bucură că noi învățăm limba.”

SOFIA MĂMĂLIGĂ, refugiată, Fălești: „Îmi place să învăț limba română. Am învățat multe din ceea ce nu știam. Am început să înțeleg mai multe și un pic să vorbesc în română.”

Proiectul „Consolidarea integrării refugiaților ucraineni” este implementat în raioanele Dondușeni, Fălești, Rîșcani, Drochia, Florești, Sîngerei și municipiul Bălți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Locuitorii din Horodiște așteaptă o toamnă bogată și cu multe ploi

„Așteptăm ploi, dacă nu plouă e gata, nu se poate ara pământul, nu se poate face nimic, lucrările nu...

Vladimir Putin se prăbușește în sondaje, după incursiunea ucraineană din Kursk

Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză...
  sursa: cursbnm.md