fbpx
11.2 C
Бэлць
marți, octombrie 3, 2023

/VIDEO/ Roada modestă de mere și cheltuielile mari îi fac pe unii agricultori să lucreze în pierdere

Citește și:

Seceta din acest an nu a afectat doar culturile cerealiere. Roada de mere va fi și ea cu până la 40 la sută mai mică față de anul trecut. Lipsa ploilor a făcut ca fructele să fie mai puține și de dimensiuni mai mici, respectiv – de o calitate inferioară. O bună parte din recolta anului 2022 va fi vândută procesatorilor, la prețuri mai mici decât cele care pot fi obținute pentru merele destinate consumului. În cazul celor din urmă standardele sunt destul de dure.

„Alegem mărul să fie frumos, să nu fie pătat, să nu fie mărunțel, iată vedeți că este mult cu pată și să fie de o măsură. Avem o măsură.”

„Trebuie să atragem atenție să fie mărul curat, mașcat, frumos, să nu fie pătat, să nu aibă nici un vierme, să fie mărul curat, să fie bun de transportare, să îl putem exporta mai departe.”

„Acestea cu pete și mărunțele nu se poate în containere. – De ce? – Le gătim de vânzare.”

Ghenadie Muntean din satul Rublenița, raionul Soroca, are mai multe livezi de meri cu o suprafață totală de 150 de hectare. Agricultorul spune că recolta mică din acest an abia dacă îi acoperă cheltuielile, care sunt în continuă creștere.

„Pomicultura a suferit și ea ca și alte culturi în acest an. Roada e clar că este mai mică față de anul 2021. Pe alocuri și calibrul nu este acel care trebuie la măr, din cauza lipsei de precipitații și plus un paradox și prețuri nu sunt. Cei care au livezi clasice noi anul acesta…, practic încetăm să mai activăm, ne trece dorința că cheltuielile sunt foarte mari.”

Embargoul impus de Federația Rusă pentru importul de fructe din Republica Moldova i-a lipsit pe pomicultori de una dintre cele mai importante piețe de desfacere.

„Au fost cumpărători așa s-au uitat, 3 – 3.50, poate așa, dar cu anunțarea embargoului s-au oprit colegii, noi suntem bine că avem frigiderele, în așteptarea timpurilor mai bune.”

În prezent, un kilogram de mere se vinde la piețele din Moldova la prețuri ce variază între 7 și 13 lei, în dependență de soi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Flori și lacrimi în memoria lui Ion Druță! Lumânarea Recunoștinței îi va veghea somnul de veci  

Frunzele de dor îi vor sta la căpătâi. Scriitorul Ion Druță a fost condus pe ultimul drum. Acesta a...

ANRE a suspendat licența furnizorului SRL „Rotalin Gaz Trading”. „Molodvagaz” obligată să asigure consumatorii

Astăzi, 02.10.2023, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului de administrație al ANRE, a fost suspendată pentru un termen...
  sursa: cursbnm.md