fbpx
23.7 C
Бэлць
luni, mai 20, 2024

/VIDEO/ Rolul femeilor în politică. Cât de bine stă Republica Moldova la acest capitol

Citește și:

Participarea egală a femeilor și bărbaților în politică inclusiv la nivel loca este o condiție importantă pentru o democrație eficace și o bună guvernare. Printre beneficii spun experții se numără o guvernare favorabilă incluziunii, societăți mai echitabile, niveluri de trai mai ridicate, evoluția pozitivă în educație, sănătate și infrastructură, precum și o reducere a corupției politice. Chiar și așa, ponderea bărbaților conducători de toate nivelurile continuă să fie mai mare decât cea a femeilor.

În anul 2021, din totalul conducătorilor de toate nivelurile, 55,4% au fost bărbaţi, iar 44,6% – femei.

Totodată, femeile continuă să fie subreprezentate în funcțiile de luare a deciziilor. Totuși, la începutul anului 2023, în Republica Moldova participarea femeilor la luarea deciziilor în Parlament relevă o reprezentare de 38,6%, în comparație cu 31,0% la nivel european și 26,5% la nivel global.

Potrivit rezultatelor ultimelor alegeri locale din Republica Moldova, în prezent avem: 196 de femei primar, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși. 300 de femei alese în calitate de consilier de nivelul II sau 27% din total. 3 823 de femei dețin funcția de consilier local de nivelul I sau peste 36% din numărul total al consilierilor din consiliile locale.

Elena Bordianu este consilieră în Consiliul Municipal Bălți de aproape patru ani. Aceasta recunoaște că lucrul pe care îl face în folosul oamenilor, chiar dacă pe alocuri este foarte complicat, îi aduce satisfacție, mai ales atunci când rezultatele sunt pe măsura așteptărilor.

ELENA BORDIANU, consilieră, municipiul Bălți: „Dacă ai ceva să zici indiferent că ești femeie sau că ești bărbat. Nu a fost niciodată să mi se zică, uite ești femeie mai bine ar fi fost ca să faci una sau alta, pentru că eu am luat ca atare, m-am luat pe mine ca și responsabilitatea pe care o am și omul cu problema cu care s-a adresat.”

Mai mult, egalitatea de gen este deja bine respectată și atunci când sunt gândite proiectele de decizii, tot mai mult se optează pentru feminizarea profesiilor sau asigurarea de șanse în diverse domenii.

ELENA BORDIANU, consilieră, municipiul Bălți: „Foarte multe din noi avem nevoie de doza asta de motivare că uite-te – tu poți trebuie un pic de curaj și atunci lucrurile se rezolvă cumva de la sine și atunci dacă femeia vrea să se implice în societate, că e vorba de un sat, raion sau chiar municipiu, ea are nevoie să fie încurajată, ea are nevoie să i se spună că ceea ce face o face bine, că poate face și mai bine, poate crește, că poate deveni un exemplu.”

Liliana Voloșciuc este asistent medical de profesie, totuși ea reușește să se implice activ în procesul decizional în cadrul consiliului local al satului Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, unde 40% dintre consilieri sunt femei. Acest lucru potrivit ei, face ca localitatea să fie mai îngrijită și mai amenajată.

LILIANA VOLOȘCIUC, consilier local Bilicenii Vechi: „Cred că la Biliceni mai mult inițiativa o au femeile. Fiindcă ele vor să meargă pe un drum mai bun. Femeile tare mult conștientizează ca apa pe care o bem din fântâni… e nevoie de o canalizare, iar noi evaluăm. Implicare femeilor se vede foarte mult. Îmi pare bine când am cuvântul meu, am votul meu, am posibilitatea de a convinge genul opus că așa e mai bine și mă simt mândră și fericită și aș vrea să pot activa mai mult și convinge mai mult și vreau să spun că undeva cuvântul femeii predomină.”

Potrivit bălțenilor implicarea femeilor în procesele decizionale nu se rezumă doar la abordarea problemelor de gen, ci contribuie la abordări mult mai complexe a tuturor problemelor din comunitate.

„Dacă ea este învățată, ea poate de exemplu să rezolve întrebări importante în țară și să ne ajute pe noi, locuitorii acestei țări, de ce nu, eu consider că da.”

„Poate, se poate ocupa, se poate da. Și femeile și bărbații sunt în politică, uneori femeile ajută în politică bărbații, de exemplu dacă femeia este politiciană, bărbatul poate ajuta la unele întrebări, așa că aceasta este.”

„Destul de reușite și cred că ele sunt chiar mai atente ca bărbații.”

Din perspectiva remunerării financiare, femeile au câștigat în anul 2021, în medie, cu 13,6 % mai puțin decât bărbații. Adică un salariu mediu lunar de peste 8300 de lei, cu circa 1300 de lei mai mic decât al unui bărbat.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Un sat întreg o deplânge pe directoarea școlii care a fost găsită strangulată în sala sportivă. „A fost o femeie foarte bună”

„Ce s-a întâmplat, directoarea de școală și-a făcut seama în școală. Așa tragedie unde s-a mai văzut, unde s-a...

/VIDEO/ Droguri în valoare de 200.000 de lei, găsite într-o clădire părăsită din Chișinău

O geantă cu droguri în valoarea de aproximativ 200.000 de lei a fost găsită într-o clădire părăsită din sectorul...
  sursa: cursbnm.md