fbpx
19 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 27, 2024

/VIDEO/ S-a revoltat tineretul în țară, s-au făcut multe stricăciuni. Ce își amintesc oamenii din nordul țării despre evenimentele din 7 aprilie 2009

Citește și:

S-au împlinit 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie mii de tineri au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, în semn de protest împotriva regimului comunist. Protestele pașnice au degenerat într-o manifestație violentă, cu dezordine în masă.

Au urmat rețineri în masă. Zeci de tineri au fost duși și maltratați în izolatoarele de detenție. Patru tineri au decedat în condiții suspect.  Ancheta însă a constat că doar Valeriu Boboc a fost ucis atunci. De atunci și până în prezent, autoritățile au tot mimat investigarea dosarului „7 aprilie 2009”. Însă, adevărul despre acele evenimente sângeroase continuă să fie o enigmă, iar cei care au provocat violențele și cei care au torturat tinerii în comisariatele de poliție rămân „neidentificați” și nepedepsiți”, se arată în comunicatul Amnesty International Moldova. Opinia publică este încă în așteptarea unei justiții echitabile în dosarul „7 aprilie 2009”.

Locuitorii din nordul țării recunosc că deși acele evenimente au schimbat parcursul țării noastre, nu prea țin mine cum s-a întâmplat totul.

„Ce a fost un miting, au vrut să dărâme Parlamentul, cred că asta, așa cred eu.”

„Au fost atât de multe evenimente în țară, și e cam greu să faci cronologia, au fost proteste desigur, dar nu tare s-au memorat, deoarece s-au estompat în timp.”

„Aaaa, a fost răscoală în Chișinău, oamenii erau nemulțumiți, asta eu știu. – De ce se revoltau? – Erau nemulțumiți de ceva, erau nemulțumiți de conducere.”

„Noi înțelegem tinerii care au încercat ceva să facă, dar nu înțelegem de ce așa s-a întâmplat și la ce ne-a adus asta la ziua de azi. Provocatorii, provocatorii înțelegeți, cine a provocat aceia și sunt vinovați.”

„Comuniștii venise a doua oară la putere. Treabă nu prea făceau și oamenii s-au săturat, au fost alertați și s-a primit ce s-a primit.”

„Acolo a fost o rebeliune. S-au făcut mule stricăciuni. Nu știu  câți au murit acolo, dar știu că a fost grav. Nu este bine, dar și oamenii trebuie să fie înțeleși, pentru că ei sunt foarte săraci, foarte rău trăiesc.”

Unii oameni sunt nemulțumiți că până azi nu au fost trași la răspundere cei care au bătut tineri în comisariatele de poliție.

„Trebuie judecați cei care au făcut treaba asta. Trebuie judecați, doamnă. Trebuie să fie luate niște măsuri. Acum un Dodon are patru dosare și stă acasă și se duce și face pe la găgăuzi proteste și nu-l judecă…”

Până în prezent, singurii condamnați pentru violențele din acea zi au fost ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc și fostul comisar general al mun. Chișinău, Vladimir Botnari.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În zona Lacului Orășenesc au loc lucrări de curățare a râului Răuțel. Bălțenii: „Am vrea și iazul”

Autoritățile din Bălți au demarat procesul de curățare a râului Răuțel în zona lacului Orășenesc cu scopul de a...

Canicula se reîntoarce. În weekend e Cod Galben de căldură

Canicula se reîntoarce. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru zilele de weekend Cod Galben de Caniculă. Pentru ziua de...
  sursa: cursbnm.md