fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

Cele mai sigure 25 de joburi din lume. Nu vei fi dat afară din cauza digitalizării

Citește și:

Odată cu digitalizarea, inteligența artificială, calculul cuantic și alte progrese tehnologice, majoritatea ne-am întrebat dacă nu cumva locurile noastre de muncă vor fi preluate de tehnologie, scrie cancan.ro

Vestea proastă este că acest lucru se întâmplă deja în cazul unor profesii, cum ar fi telemarketerii ( cei care sunt responsabili să vorbească la telefon cu potențialii clienți și să vândă produse sau să solicite donații). Vestea bună este că studiile arată că unele locuri de muncă sunt mai puțin expuse acestui risc al digitalizării decât altele. Asta pentru că multe joburi din întreaga lume implică un tip de creativitate și o inteligență emoțională, pe care roboții, mașinile sau calculatoarele nu le posedă încă.

 • Coregrafii

Un coregraf este un artist în adevăratul sens al cuvântului. Acesta pregătește coregrafii pentru spectacole, unde oamenii merg să se distreze. Este o profesie creativă, care combină muzica și mișcarea. Coregrafia este dincolo de capacitatea mașinilor (roboților) în prezent și în viitorul apropiat.

 • Profesorii

Profesorii nu numai că trebuie să știe multe, dar trebuie să modeleze dezvoltarea elevilor, cu o înțelegere profundă a caracterului lor, a abilităților și a ceea ce îi motivează. Empatia este una dintre caracteristicile importante ale unui cadru didactic. Deși profesorii trebuie să știe din ce în ce mai mult cum să folosească noile tehnologii pentru a-și face treaba, este puțin probabil ca aceștia să fie înlocuiți de diferite mașinării.

 • Polițiști și detectivi

Polițiștii și detectivii au sarcina de a coordona anchetele penale, oferind expertiza și îndrumarea lor anchetatorilor. Munca lor necesită abilități de conducere și de rezolvare a problemelor, o cunoaștere aprofundată a procedurilor legale, dar și alte calități. Este una dintre meseriile sigure pentru viitor.

 • Preoții (Clerul)

În diferite tradiții religioase, un membru al clerului este un membru hirotonit care conduce cultul religios, îndeplinește ritualuri oficiale și oferă asistență spirituală, îndrumare morală și sprijin membrilor congregației. Confruntarea cu probleme personale, emoționale, spirituale, sociale și de altă natură face ca munca lor să fie greu de reprodus. Niciun robot nu i-ar putea locul unui preot.

 • Marketing și comunicare

 „Mașinile nu se pricep la gândire critică și nici la a veni cu idei noi, interesante. Oamenii care își câștigă existența prin proiectare sau care lucrează cu idei, cuvinte și imagini vor supraviețui probabil creșterii automatizării, deoarece mașinile nu funcționează ca oamenii. Nu încă, cel puțin, nu”. Specialiștii străini spun că marketingul și comunicarea este un domeniu sigur pentru oameni, în viitor.

 • Psihiatrii

Unul dintre lucrurile greu de reprodus de către roboți este inteligența emoțională. Psihiatrii sunt printre cei mai buni atunci când vine vorba despre exprimarea emoțiilor oamenilor. Aceștia pun un diagnostic, tratează și încearcă să prevină o varietate de tulburări mentale, emoționale și comportamentale ale pacienților.

 • Resurse umane

În timp ce computerele pot căuta în CV-uri cuvintele cheie potrivite, reducând astfel numărul de candidați, managerii de resurse umane au, de asemenea, cunoștințe despre ceea ce îi face pe oameni să se simtă bine pe plan personal și profesional. Pe aceste principii se bazează atunci când recrutează, țin interviuri și angajează personal nou. Medierea disputelor, gestionarea acțiunilor disciplinare, planificarea strategică pentru a utiliza cât mai bine talentele forței de muncă necesită, de asemenea, abilități umane serioase.

 • Antrenorii de fitness

Oricât de mult ar face furori dispozitivele de fitness, este nevoie de ajutorul unui antrenor pentru a-i menține pe oameni motivați și pe drumul cel bun, să-și atingă obiectivele. Și, având în vedere îmbătrânirea populației și toate bolile asociate, Biroul de Statistică a Muncii din SUA prevede că, între 2016 și 2026, această profesie ar trebui să crească cu 23%, mult mai rapid decât s-ar aștepta unii oameni.

 • Oameni de știință

În timp ce mașinile se pricep de minune la acumularea de date, uneori este nevoie de un om pentru a înțelege povestea pe care o spune în algoritmii și codul său. Potrivit cărții Doing Data Science: „Un om de știință este o persoană care știe cum să extragă semnificația din date și să le interpreteze. Acest lucru necesită atât instrumente, cât și metode de statistică și învățare automată, fix calitățile pe care le poți întâlni într-un om”.

 • Terapeut de familie

Acești terapeuți au nevoie de inteligență emoțională și de discernământ pentru a-și face treaba, pentru că ei „tratează o gamă largă de probleme clinice grave, inclusiv: depresie, probleme conjugale, anxietate, probleme psihologice individuale și probleme între părinți și copii”. Perspectivele lor de angajare depășesc multe alte profesii.

 • Lucrătorii independenți

În economia gigacaloriei, aflată în plină expansiune, locurile de muncă temporare și flexibile devin tot mai frecvente. Numărul de lucrători independenți și de angajați cu contract de muncă temporar cresc în comparație cu cel al angajaților cu normă întreagă. Adesea, munca lor este legată de tehnologie, cum ar fi șoferii Uber și Lyft, precum și persoanele care livrează mâncare pe bicicletă. Munca necesită flexibilitate și independență – ceva pentru care mașinile nu sunt cunoscute.

 • Dentiștii

Oamenii nu sunt înnebuniți de faptul că alte persoane le umblă în gură. Bineînțeles că, ar fi și mai puțin dornici ca diferiți roboți/ mașini să preia acest rol. Cu salarii frumoase, dentiștii vor continua să aibă o cerere tot mai mare pentru serviciile lor. Acești medici pun un diagnostic, și tratează probleme ale dinților, gingiilor și ale altor părți ale gurii.

 • Producătorii de muzică

Creativitatea este semnul distinctiv al compozitorilor care scriu și aranjează muzica originală, dar și al dirijorilor care conduc grupurile muzicale în timpul spectacolelor. Această profesie va fi în continuare necesară și are o concurență sporită pentru locurile de muncă.

 • Asistenți medicali

Îmbătrânirea populației va face ca cererea de asistenți medicali, care lucrează în spitale, clinici, centre de îngrijire, cămine, școli și altele, să rămână ridicată.

 • Cercetători în domeniul conservării și silvicultori

Nevoia continuă de a preveni și de a face față incendiilor forestiere, precum și cererea de peleți din lemn din partea consumatorilor, va asigura că silvicultorii vor fi prezenți pentru a planifica, întreține și conserva pădurile publice și private. În viitor, cele mai bune perspective de angajare vor fi pentru profesioniștii, care cunosc bine tehnologia sistemului informațional geografic (GIS), teledetecția și alte instrumente software.

 • Experții în securitate cibernetică

Având în vedere numărul tot mai mare de atacuri cibernetice, care ne amenință locurile de muncă, securitatea cibernetică este o profesie care va continua să aibă salarii bune. Estimările făcute de specialiștii străini prevăd creșterea numărului de locuri de muncă în acest sector. Acest lucru este bun pentru cei din domeniu, alarmant pentru cei care nu lucrează în cibernetică. Și în acest caz, tehnologia face noi locuri de muncă.

 • Artiști multimedia și animatori

Având în vedere cererea mare de animație și efecte vizuale în jocurile video, televiziune, filme și online, perspectivele de angajare pentru această profesie vor rămâne stabile. În timp ce artiștii multimedia și animatorii trebuie să folosească cele mai noi tehnologii în munca lor, creativitatea pe care o aduc proiectelor face ca mașinile să rămână instrumente.

 • Directori executivi

Indiferent dacă o organizație este mare sau mică, directorul executiv al acesteia este la cârmă. Rolul lui este de a elabora strategii și politici pentru a se asigura că rămâne pe drumul cel bun și că îndeplinește obiectivele stabilite. Orele lungi, stresul ridicat și salariile și bonusurile mari fac parte din munca directorilor executivi, atât din sectorul public, cât și din cel privat. Atâta timp cât vor exista organizații, va exista o cerere de conducere.

 • Nutriționiștii

O populație îmbătrânită, precum și apariția unor boli (diabetul și bolile de inimă) vor contribui la menținerea cererii de dieteticieni și nutriționiști la un nivel ridicat. Creșterea numărului de locuri de muncă este estimată la 14% în următorul deceniu. Acești profesioniști sunt experți în utilizarea alimentelor și a nutriției pentru a promova un stil de viață sănătos și pentru a gestiona bolile oamenilor.

 • Inginerii mecanici

În timp ce mașinile/ roboții sunt în plină dezvoltare, încă este nevoie de oameni care să le realizeze și să le îngrijească. Inginerii mecanici ajută la proiectarea, realizarea de prototipuri, testarea, perfecționarea și producerea aproape oricărui tip de mașină la care vă puteți gândi. Printre acestea se numără cele pentru industria auto, industria aerospațială și de transport, producția de energie, rafinării, industria asigurărilor, servicii de construcții, proiectarea sistemelor feroviare și alte sectoare.

 • Antrenorii sportivi

Antrenorii descoperă și perfecționează talentele sportive. Aceștia le oferă sportivilor amatori și profesioniști pregătirea și abilitățile de care au nevoie pentru a deveni competitori în sporturile lor. Având în vedere interesul ridicat pentru sporturile universitare și profesionale, cererea pentru această profesie va crește într-un ritm mai rapid decât majoritatea celorlalte locuri de muncă.

 • Fizicienii

„Unii spun că tehnologia va înlocui 80% din medici în viitor. Eu nu sunt de acord”, scrie Dr. Bertalan Meskó. „În schimb, tehnologia le va permite în sfârșit medicilor să se concentreze pe ceea ce îi face buni medici: tratarea pacienților și inovarea, în timp ce automatizarea se ocupă de partea repetitivă a muncii.” O populație în creștere și îmbătrânită va contribui la asigurarea creșterii cererii de medici.

 • Lucrătorii din domeniul recreativ

Lucrătorii din domeniul recreativ îi mențin pe oameni activi și sănătoși prin activități de fitness și de recreere în centre sportive, tabere, cămine de bătrâni, centre comunitare, parcuri și în alte locuri. Având în vedere că societatea se concentrează din ce în ce mai mult asupra sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții, acești profesioniști vor continua să fie solicitați pentru a lucra cu persoane de toate vârstele într-o varietate de medii.

 • Bucătarii

În timp ce automatizarea va prelua unele locuri de muncă în domeniul producției de alimente (și deja a preluat-o), oamenii vor dori întotdeauna să mănânce bine în oraș. Combinând abilitățile manuale cu o mare creativitate, un bucătar șef știe cum să amestece arome și să realizeze meniuri inovatoare, în moduri care îi vor asigura viitorul profesiei. Cu toate acestea, bucătarii de fast-food sunt susceptibili la automatizare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

 1. Posibil că job sigur este al medicilor populari, al astrologilor, si vizionarilor. Ar fi bine de stiut care sunt cele mai nesigure jori. Banuiesc ca pe primul loc ar fi politicanii, bancherii, jurnalistii onesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md