fbpx
12.3 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

/VIDEO/ Șapte ani fără Mihai Volontir. Mormântul de la Chișinău al actorului, uitat de autorități

Citește și:

De 7 ani fără Mihai Volontir. Îndrăgitul actor a fost comemorat la Bălți de colegii de breaslă. Chiar dacă aportul adus culturii țării noastre este unul enorm, autoritățile centrale neglijează solicitările unor activiști de a ridica un monument la mormântul maestrului.

Prietenii și colegii de breaslă ai lui Volontir au depus flori la bustul poietului de pe Aleea Casicilor din Bălți.

Valentin Jitaru: „Când rostești cuvântul Bălți, prima persoană, primul bălțean la care te gândești, vrei nu vrei este Volontir. Evident că se simte, se simte lipsa lui indiscutabil, că ce mai vorbă, e unul dintre fondatorii teatrului. Mă mândresc că am fost ultimul om care a luat ultimul interviu cu Mihai Volontir.”

Ludmila Cerguța: „Nu avem când să fim triști, dar de fapt, când ascultăm cântecele lui și emoționantele lui pasaje din televiziune sau din spectacole. Sigur că e trist.”

Teatrul Vasile Alecsandri din Bălți va da start unui festival internațional în memoria regretatului actor Mihai Volontir. 

Onorina Burlac-Tănase, directorul interimar al Teatrului Vasile Alecsandri din Bălți: „Urmează să concepem un festival dedicat marelui actor Mihai Volontir, fondatorul teatrului nostru. Va fi un festival internațional și ținem neapărat să avem și susținerea autorităților publice locale, fiindcă domnul Volontir a creat istorie în arta noastră națională și internațională și cred că a venit momentul.”

Teodor Moraru, un activist civic din Bălți intenționează să inițieze o campanie de colectare de fonduri pentru a ridica un monument la mormântul lui Mihai Volontir, din cimitirul central al capitalei. După ce Ministerul Culturii a refuzat să aloce bani în acest sens.

„Eu m-am adresat Ministerului Culturii ca să ne ajute cu întrebarea cu amplasarea unui monument la care am primit o scrisoare de răspuns și la care ni s-a spus, că nu răspunde Ministerul Culturii, dar răspunde primăria orașului Chișinău. Oare nu merită acest actor cu nume mare care este Mihai Volontir un monument de la cimitirul de la Chișinău.”

Locuitorii din Bălți consideră că omul de cultură, merită un monument la Chișinău.

„Cred că memoria lui trebuie păstrată că pentru cultura orașului, pentru cultura țării dumnealui mult a ajutat și mult a pus efortul. Ar fi un gest frumos, un gest frumos din partea autorităților.”

„Sunt de părerea ca să fie un monument, deoarece este o personalitatea remarcată. Ar fi bine să fie, ca oamenii să îl cunoască, să nu fie doar ceva în trecut, dar și în prezent să fie cunoscut.”

„Cred că fiecare om clasic, care este la noi în Bălți, trebuie să fie și la Chișinău, deoarece Chișinăul trebuie să fie exemplu pentru toate restul localităților în primul rând. Cred că Mihai Volontir ar trebui să aibă un bust și pe Aleea Clasicilor din Chișinău.”

Mihai Volontir a debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-Film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță „Se caută un paznic”, jucând rolul lui Ivan Turbincă. Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filmele din Rusia. Rolul țiganului Budulai i-a adus celebritatea și faima, pe întreg teritoriul RASSM. A fost desemnat cu diverse premii de stat și ordine. Actorul s-a stins din viață pe 15 septembrie 2015, la vârsta de 81 de ani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md