În perioada de tranziție a vremii, sănătatea oamenilor este pusă la încercare. Schimbările bruște de temperatură și umiditatea crescută pot afecta sistemul imunitar și cel cardiovascular. Cei mai vulnerabili sunt oamenii cu probleme cardiace, tensiune prea joasă sau prea înaltă sau probleme de articulații.
„Parcă azi oleacă mă mai mișc, dar când sunt ploi defel, foarte greu, da. – Cum reușiți să faceți față la această perioadă de tranziție? – Așa cum putem, suntem de la sat și trebuie să facem, nu are cine să ne ajute. M-am odihnit acolo, merg un pic până la magazin și acolo o să mă mai odihnesc…”
„Astăzi mă simt rău, mă simt devastată, dar în rest e bine. Sufăr de diabet, dar în rest, ploile desigur, sincer m-am bucurat că plouă, demult nu am avut așa ploi, dar totuși mă simțeam așa, nu pot spune anxietate, dar nu eram în reglă.”
Medicii recomandă câteva măsuri simple, dar esențiale, pentru ca organismul uman să facă față perioadei de tranziție.
IULIA MARTÂNIUC, medic de familie, CSP Nr.1: „Schimbarea bruscă a timpului de la căldurile cu temperaturi foarte înalte, la temperaturi foarte scăzute au un impact negativ asupra sănătății organismului uman. La bolnavii cu maladii cardiovasculare, la bolnavii vârstnici, la acești bolnavi au loc des mărirea bruscă a tensiunii arteriale, au loc dereglări de somn, oboseală, bolnavii simt o neliniște. În perioada de trecere, bolnavii cardiovasculari trebuie să primească regulat tratamentul hipotensiv, să se stăruie să se odihnească cât mai mult.”
Schimbările bruște de temperatură atrag după sine probleme de sănătate, întrucât organismul se adaptează la astfel de schimbări de temperatură în aproximativ 14 zile. Mai mult decât atât, trecerea de la temperaturi ridicate la ploaie și vreme înnorată îi afectează în special pe copii, pe bătrâni și pe bolnavii cronici.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.