fbpx
11.2 C
Бэлць
joi, februarie 22, 2024

/VIDEO/ Scumpirea uleiului vegetal este nejustificată. Fermierii nu văd temei pentru ridicarea prețurilor

Citește și:

Scumpirea uleiului vegetal este nejustificată. Asta spun fermierii care ne-au confirmat că semințele de floarea soarelui s-au ieftinit față de acum două luni, în timp ce producătorii de ulei au ridicat prețul cu aproximativ 25%. Din data de 7 mai pe rafturile din magazine o sticlă de ulei poate ajunge și până la 50 de lei.

În magazinul specializat din centrul orașului Bălți, vânzătoarea ne-a confirmat că uleiul pe care îl va primi azi în magazin va fi mai scump.

„Azi dimineață a rămas și s-a vândut. Am făcut comandă de marfă și au spus că o să fie cu prețuri noi. – La ce preț va fi? – Nu cunosc, am să primesc lista cu noile prețuri, cu marfa nouă. – O să fie alte prețuri? – Da, o să fie prețuri noi. – O să fie mai scump? – Da.”

Comercianții din Piața Centrală din Bălți spun că noile prețuri nu vor fi în favoarea lor, iar numărul cumpărătorilor va scădea drastic.

„Foarte mult s-a scumpit, foarte mult. Nu știu, noi nici nu avem deja ce scumpi. Nimeni nu vor să dea.”

„Nu s-a scumpit încă, dar de mâine nu știu ce o să fie măi băieți. Azi e cu 40, dar mâine nu știu. Sunt în stres de ce se face. Da cumpărători aveți? – Ia uite, ne-au năvălit, nu vezi cum stau, nici unul nu vine, numai întreabă. Și prețul cu 40 nu vor.”

Oamenii sunt revoltați de noile prețuri, aceștia spun că nu le rămâne decât să reduce consumul de ulei.

„50 de lei, 250 de lei cinci litri. Și acestea sunt prețuri normale. Statul nu se gândește la oamenii săi. Acum supraviețuiesc oamenii, nu există, ci supraviețuiesc.”

„Într-adevăr sunt foarte mari, un litru jumătate e 60 de lei, așa că cinci litri minimum îți trebuie măcar. Chiar în piață, unde e uleiul, un litru jumătate e 65.”

„Foarte scump, la momentul dat e foarte scump, cu așa salariu, e o scumpire foarte. Toți așa spunem, că de acum mai puțin o să cumpărăm.”

Pe de altă parte, fermierii spun că nu există temei pentru ridicarea prețurilor la ulei, atâta timp, cât  prețul semințelor de floarea soarelui este în scădere. 

Iurie Urzică, fermier din Rîșcani: „Nu există nici un temei de pentru majorarea prețurilor la uleiul de floarea soarelui, deoarece ultimul timp, prețul ca atare la floarea soarelui față de care a fost în luna ianuarie și februarie, el cu mult a scăzut. Jocul acesta de prețuri eu nu îl înțeleg de ce el se produce în felul acesta care este la noi, poate este o influență din afara Republicii Moldova.”  

Reprezentanții Societății pe Acțiuni „Floarea Soarelui”, cel mai mare producător de ulei din nordul țării au refuzat să ofere informații despre aceste scumpiri echipei TVN.

Potrivit datelor statistice, în 2021 Republica Moldova a exportat ulei vegetal în valoare de circa 120 milioane dolari, în creștere cu 17% față de anul 2020.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Peste 9 milioane de lei pentru implementare unui proiect la Drochia, prin intermediul ADR Nord

Orașul Drochia va beneficia de 9,6 milioane de lei, pentru implementarea proiectului „Creșterea nivelului de trai în zona de...

Biroul de Reintegrare despre faptul că Transnistria ar putea solicita alipirea la Rusia: „Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă”

Biroul politici de reintegrare a reacționat în urma informațiilor apărute în spațiul public precum că regiunea transnistreană ar urma...
  sursa: cursbnm.md