fbpx
32.5 C
Бэлць
marți, iulie 16, 2024

/VIDEO/ „Senatorul Melcilor” a adunat zeci de specatori. La Bălți au început „Zilele Filmului Românesc”

Citește și:

„Zilele Filmului Românesc” au ajuns și la Bălți. „Senatorul melcilor”, una dintre cele mai bune pelicule cinematografice noi de peste Prut a cucerit publicul bălțean. Cei mai interesați de noile proiecții s-au arătat tinerii, în special cei care până acum nu au avut ocazia să vizioneze un film românesc.

„Este un eveniment care ne apropie de frații noștri români și prin aceste proiecții suntem mai aproape de ei. Mi-este foarte interesant ce poate să ne prezinte cinematografia noastră, română, întrucât este ceva nou”.

„Eu cred că este un eveniment pozitiv pentru noi, la fel pentru toți locuitorii bălțiului, mai rar avem ocazia să venim în așa locuri unde ne putem dezvolta. Eu de fapt vizionez altfel de filme, nu cred că am mai văzut vreodată un film românesc, posibil câteva din întâmplare”.

„Senatorul melcilor” este o producţie a anului 1995, în regia lui Mircea Daneliuc. Potrivit criticilor chiar dacă este mai veche această producție cinematografică este una mai actuală ca niciodată.

GIULIA DOBRE, critic de film: „O tragicomedie, o satiră, care dă în toate extremele. Nu doar în două extreme, super veselă și super dramatică, dar în toate părțile. Este foarte-foarte interesant și e un film cu nu cred că cineva mai are curajul în zilele noastre să facă. Are foarte multe straturi la care poate fi citit”.

DIANA VRABIE, critic literar: „Filme care au rezistat valoric în timp. Mi-a făcut plăcere să îmi amintesc și să redescoper vechi actori din linia întâi. Mizăm nu neapărat pe un public numeros, cantitativ, dar pe unul calitativ, cu adevărat implicat, interesat, care va avea niște revelații și de la această ediție”.

Ca și în ediția precedentă, festivalul aduce în faţa cinefililor de la Bălți cele mai apreciate filme din România.

DUMITRU GROSEI, manager general „Zilele Filmului Românesc”: „Este destul de complicat, pentru că, în primul rând este foarte scump să aduci aceste filme, noi le plătim. Sunt filme noi, premiate la Cannes, la San Sebastian, la Veneția și altele. Sunt eforturi financiare făcute de mai multe instituții. În primul rând DRRM, Institutul Cultural Român,  Centrul Național al cinematografiei din Republica Moldova, Ministerul Culturii din Republica Moldova”.

În acest an, spectatorii de la Bălți vor avea în premieră și filme pentru copii.

DUMITRU GROSEI, manager general „Zilele Filmului Românesc”: „Mai avem și filme pentru copii, mâine la 17.00, pentru cei care vor să își aducă copilașii. Un film nou pentru copii „Străjerii Deltei” este unul și educativ. Sunt și filme pentru tineri, chiar ultimul film, „Crai Nou”, care va fi duminică seara, este un film făcut de o domnișoară care a luat premiul mare la San Sebastian”.

„Zilele filmului românesc” la Bălți vor continua astăzi și mâine, iar intrarea va fi gratuită. După Bălți, ecranizările vor ajunge la Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de...

/METEO/ Maxime de +40 de grade. Cum va fi vremea astăzi, 16 iulie

Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi, 16 iulie 2024, maxime de până la +40 de grade. Noaptea mercurul în...
  sursa: cursbnm.md