fbpx
16.8 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

/VIDEO/ Seniorii din nordul țării sunt mai abilitați în organizarea și implementarea activităților la nivel local

Citește și:

Realizarea inițiativelor locale contribuie la satisfacerea nevoilor de comunicare și participare socială a vârstnicilor. Conform sondajelor desfășurate în 35 de comunități prietenoase vârstei, 42 % constituie persoanele în etate. Proiectul „Abilitarea seniorilor și comunitățile din Moldova” vine să răspundă necesităților vârstnicilor, dar și creează condiții mai bune de afirmare a acestora în societate.

 Grupul de Inițiativă „Vatra” din Fetești, raionul Edineț, au atras vârstnicii din localitate și oaspeți din Viișoara și Tîrnova  la „Seara poveștilor lui Ion Creangă”. Scopul acestei activități este de a consolida dialogul inter-generațional, de a celebra patrimoniul cultural lăsat de Ion Creangă și de a facilita schimbul de experiență între participanți.

GALINA SPATARU, coordonatoare Grupul de Inițiativă, s. Viișoara: „Aceste activități sunt foarte importante pentru toate generațiile. Învățăm pe tot parcursul vieții, învățarea continuă. Suntem mult mai fericiți, noi persoanele învârstă și generația tânără. Am învățat cum se poate de îmbătrânit activ, frumos și sănătos. La aceste activități se promovează valorile noastre naționale, spre exemplu astăzi se promovează opera lui Ion Creangă. Privind câte știu buneii despre activitatea marelui scriitor, învață și copiii. Ne bucurăm că împreună cu vârstnicii au venit și nepoții și strănepoții.”

Timp de 4 luni, membrii Grupului de Inițiativă „Ciuhureanca” din satul Horodiște, Rîșcani și-au propus să organizeze ateliere de creație cu subiectul „Arta croșetatului și a împletitului”. Inițiativa a venit din dorința de a păstra și a face schimb de tehnici de croșetat și împletit cunoscute din străbuni. Senioarele vor meșteri hăinuțe pentru copii, elemente de decor, ciorapi, haine pentru maturi și le vor expune la un târg. Suma acumulată va fi folosită pentru achiziționarea materialelor noi, asigurând buna desfășurare a atelierelor după finalizarea proiectului.

ELENA GURĂU, coordonatoarea Grupului de Inițiativă „Ciuhureanca”: „Suntem foarte mulțumiți că a venit așa proiect în sat. A venit așa proiect la noi cu susținerea și finanțarea CASMED.  Noi am luat anume împletitul, să nu se piardă, să nu se piardă tradiția de a împleti, de a croșeta. Vrem pe viitor să facem și cu țesutul, și covoare. Suntem de la sat și le știm pe toate a le face. Dacă nu sunt bani, nu facem nimic. Stăm pe loc. Pentru a face ceva frumos, avem nevoie de finanțe. La final de proiect vom face anume expoziția pe 18 mai, după care vom face donații la persoanele vulnerabile. Nu vrem să ne oprim aici, vrem să confecționăm deja din banii noștri, să nu se oprească totul pentru că s-a terminat proiectul.”

NELEA GAVRILIUC, membră a Grupului de Inițiativă „Ciuhureanca”: „Când este pasiune, vin și ideile, dar pasiunea este mare. Când ai și material și timp, ies lucruri frumoase. Culori aprinse, este pentru copii, iar copiii iubesc tot ce le atrage atenția. Mă bucur mai mult și mai mult pentru oamenii bătrâni care au unde ieși, care-s singuri și au unde ieși și unde se aduna. Mai ales dacă confecționează ceva, mai vorbesc, asta este foarte bine.”

Grupul de Inițiativă „Senioritele” din Pelinia, raionul Drochia au fost entuziasmate să organizeze activitatea „Mama – începutul vieții pe pământ”. Contribuția și importanța femeilor în societate au fost teme de discuție în cadrul evenimentului, la care fiecare participantă s-a simțit importantă. Activitatea a motivat membrii grupului de inițiativă să viziteze persoanele aflate în dificultate, oferindu-le un ajutor sub formă de produse alimentare.

VERA CALARAȘ, membră a Grupului de Inițiativă „Senioritele”: „Ne-am adunat noi și am decis ca pentru  persoanele care sunt vulnerabile să le pregătim câte un mic cadou, o bucurie, un mic prezent, să se bucure și ele. Conține produse, orez, ulei, făină, zahăr, dulciuri. Așa ce ne-am gândit noi că ar bucura un suflet de om.”

În pragul sărbătorilor pascale, Grupul de Inițiativă „Raza Speranței” din Ciolacu Nou, Fălești, sprijiniți de locuitorii comunei, în cadrul unei clăci, au salubrizat parcul din localitate. Voluntarii de toate vârstele au văruit bordurile, au înverzit terenul din apropierea stației de așteptare a transportului public și au îndemnat sătenii să păstreze curățenia în spațiile publice.

LILIA HÎRBU, primarul comunei Ciolacu Nou: „Deja a devenit o tradiție, mai bine de cinci ani, ca în fiecare an, înainte de sărbătorile pascale, toate satele comunei Ciolacu Nou să iasă la o clacă așa bine organizată, pentru a face curățenie prin mahalale, în centru satului, parcurile din sat, pentru că practic în fiecare sat avem câte un parc. Ne organizăm absolut cu toții. Ieșim de la mic la mare, începând de la copiii din grupa pregătitoare și grupa mare de la grădinițele de copii și până la cele mai în vârstă persoane. Practic ceea ce vedem astăzi în acest parc, pomii sădiți, toți au fost sădiți de grupele de inițiativă. Foarte mare ajutor avem de la aceste grupe de inițiativă. De când avem astfel de măsuri de curățenie, în afară de parcuri noi mai facem curățenie și la cimitire și pe străzi, întotdeauna ei sunt primii și întotdeauna ei vin cu inițiativa de a face. Organizează fiecare în mahalaua lui. În a doua jumătate a zilei de astăzi, ceea ce ne-am planificat să facem curățenie, să văruim și bordurile, dar sfârșitul întregii activități va avea loc un picnic bine organizat pentru toți.”

Propunerea de a crea o stație de așteptare a transportului public pentru vârstnici și copiii care merg la medic sau la școală a fost identificată și înaintată de către Grupul de Inițiativă din Obreja Nouă.

VALENTINA STÎRCU, coordonatoarea Grupului de Inițiativă „Femei cu fapte bune”, s. Obreja Nouă: „Multe ori mi s-a întâmplat să aștept rutiera ca să mă duc la primărie, cu chestii profesionale. Și pe vând, și pe ploaie, și pe omăt, stăteau copiii aici și înghețau de frig și cu gândul la copii am decis cu grupul de femei cu fapte bune să facem oprirea.”

Proiectul a oferit Grupului de Inițiativă „Izvoreanca” din satul Izvoare, Fălești posibilitatea de a procura un laptop. Acum, seniorii din localitate sunt instruiți de 2 ori pe săptămână cum să utilizeze rețelele de socializare, să fie informați, să comunice cu nepoții și rudele, dar și să întocmească un document de care au nevoie.

ZINAIDA ROTARU, coordonatoarea Grupului de Inițiativă „Izvoreanca”, s. Izvoare: „Eu m-am gândit că grupului nostru ne-ar trebui un laptop. Pentru că noi suntem vârstnici și trebuie să ne învățăm de a face legătură cu copiii, să învățăm cum să lucrăm cu laptopul. Să învățăm, când avem Bunica și Bunelul Fest, cum să intrăm, cum să punem like-uri. Poate să învățăm și noi pe alții, mă rog, la vârsta noastră, totuși ne trebuie așa ceva. Noi ne întâlnim cu grupul și lucrăm pe laptop ca să ne învățăm. Vrem să atragem vârstnicii, vrem să-i învățăm cum să lucreze pe acest laptop.”

Grupurile de seniori existente din țară se confruntă adesea cu lipsa sprijinului și resurse financiare pentru a-și implementa activitățile din planul de acțiuni. Membrii grupurilor de inițiativă susțin că statul ar trebui să se preocupe mai mult de vârstnicii din localitățile din țara noastră.

GALINA SPATARU, coordonatoare Grupul de Inițiativă, s. Viișoara: „Departe numai cu entuziasmul departe nu te duci. Noi spre exemplu avem noroc de o doamnă primar foarte activă, dar considerăm că promovării îmbătrânirii active ar trebui să i se acorde mai multă atenție nu doar la nivel local, dar chiar și de organele ierarhic superioare. Consider că ar fi necesar ca la primărie să fie alocat un fond special de către stat pentru promovarea îmbătrânirii active. Nu este secret și noi știm că tot mai multă populație este în vârstă, desigur că în măsura posibilităților trebuie să avem grijă de ei. Se spune că despre bunăstarea unui stat se judecă după atitudinea față de copii și față de persoanele învârsta.”

Proiectul „Abilitarea seniorilor și comunităților din Moldova” este conceput pentru a aduce o dezvoltare activă pentru cel puțin 380 de seniori din 19 grupuri de inițiativă din Moldova. Scopul acestui proiect este de a consolida seniorii și membrii comunităților prin intermediul unor inițiative concentrate pe trei domenii-cheie: promovarea interacțiunii, învățării continue și îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate din Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele din nordul țării au „înroșit” ouăle pentru Paști

„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai...

Soldații din SUA împreună cu cei moldoveni vor efectua exerciții militare în nordul țării

În perioada 9-16 mai, Armata Națională va participa la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii...
  sursa: cursbnm.md