fbpx
12.6 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ Servicii socio-medicale la domiciliu. Echipa CASMED promovează îmbătrânirea activă și sănătoasă

Citește și:

Promovarea principiului îmbătrânirii sănătoase și active este o prioritate pentru Asociația Obștească „CASMED”. În acest sens, în raionul Edineț, persoanele care au atins vârsta de pensionare, care au dizabilități sau suferă de boli cronice și nu sunt capabile să se îngrijească de sine stătător pot beneficia de servicii socio-medicale la domiciliu. Beneficiarii CASMED nu doar că sunt ajutați să-și îndeplinească nevoile casnice sau să ia un tratament, dar și se bucură de comunicare și integrare în viața socială a comunității din care fac parte.

Din anul 2020, Vera Gurieva beneficiază de servicii medicale la domiciliu. Femeia este recunoscătoare echipei Casmed pentru oportunitatea de a se trata în siguranță.

VERA GURIEVA, beneficiară: „Știți ce, eu nici nu pot vorbi, atât de bine m-am simțit după asta, iar când am căzut deja gata. S-a terminat, s-a terminat totul la mine. Foarte greu m-am recuperat până am găsit-o pe doamna Ala. Când asistentul medical vine la mine îmi face masaj cu acel aparat, îmi măsoară tensiunea, este foarte plăcut, foarte plăcut.”

Asistenta medicală este mai mult decât un specialist calificat. Pentru beneficiarii din satul Viișoara, Ala Grozavu a reușit să devină colacul de salvare. Femeia știe la perfecție problemele cu care se confruntă fiecare pacient al său și de fiecare dată se bucură când înregistrează rezultate pozitive.

ALA GROZAVU, asistent medical: „Când am venit, pacienta era în scutec, într-o stare gravă. Am început procedurile, începând de la exerciții pentru mobilitate și echilibru, am început masajul relaxant, pe urmă am trecut la masaj normal, la magnitoterapie. De la scutec a ajuns să se plimbe prin ogradă, să-și pregătească hrana.”

Și moș Gheorghe beneficiază de asistență medicală calificată la domiciliu. Bărbatul recunoaște că fără echipa CASMED, demult era să fie țintuit la pat.

GHEORGHE, beneficiar: „Cred că era să fiu cu picioarele ulcerate, cred că nu mai eram mobil, pentru că ajunsesem într-o stare că nu mă prea mișcam și mai mulr eram în spital, decât acasă. Dacă nu era Casmed-ul, nu știu, nu pot să știu cum mă descurcam, sunt sigur că starea mea de sănătatea era să fie mult mai gravă decât acum, acum mulțumesc, mă simt tare bine.

Larisa Rusnac în vârstă de 70 de ani beneficiază deja de mai bine de doi ani de serviciile lucrătoarei sociale, care o ajută cu treburile casnice. Tânăra specialistă care vine în vizită la pensionară îi face cumpărături, are grijă de curățenia din casă, o ajută să se deplaseze și îi este un sprijin atunci când are nevoie să socializeze.

LARISA RUSNAC, beneficiară: „Mă ajută cu toate, când am nevoie, vine și-mi mătură, îmi scutură, îmi aduce apă, nu-i departe, dar îmi aduce. Se duce la magazin, se duce la farmacie. Vine și iarna, e frig, vine și îmi aduce lemne, ca iarna, aici sunt și cu mâncarea și cu tot, pentru că eu în casă nu mă pot duce. Nu pot ridica pragul.”

Stela Pâslaru este lucrătoarea socială din cadrul CASMED. Tânăra activează în satul Viișoara din raionul Glodeni, unde are 11 beneficiari, pe care îi ajută să se simtă mai bine, mai fericiți și integrați în societate.

STELA PÂSLARU, lucrătoarea socială: „Dumneaei greu se deplasează, are probleme cu picioarele, cu spatele. O ajut la efectuarea cumpărăturilor, serviciile comunale i le plătesc, după medicamente, deja spălarea lenjeriei, preluarea și predarea obiectului de uz casnic. Doamna Larisa era foarte tristă, plângea, probleme de sănătatea, nu putea de picioare și era foarte tristă. Acum dumneaei este mai veselă.”

Aceste activități au loc în cadrul pilotării conceptului „Comunitate prietenoasă vârstei”, parte a proiectului „Îmbătrânire și sănătate” finanțat de Crucea Roșie din Elveția.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md