fbpx
25.3 C
Бэлць
luni, iunie 17, 2024

/VIDEO/ Și-a îndeplinit visul. Victoria Tomuz a scris o carte despre satul natal – Duruitoarea Veche

Citește și:

Satul Duruitoarea Veche din raionul Râșcani nu va fi dat uitării. Istoria acestuia a fost imortalizată într-o carte. Jurnalista de radio Victoria Tomuz a adunat la un loc multe amintiri, povestiri și istorii ale oamenilor care s-au născut și au trăit în această localitate.

 Lansarea cărții a fost făcut la muzeul din localitate, iar la eveniment au participat prietenii și apropiații autoarei. Cartea întitulată „Duruitoarea Veche – vatră de istorie, vatră de dor” are și variantă audio și va ajunge în toate bibliotecile din țară.

VICTORIA TOMUZ, scriitoare: „În această carte eu am descris cu lux de amănunte anii de copilărie, am avut parte de o copilărie frumoasă. Păpușile, livezile, fructele, râul Ciuhur de aproape, Țiglă-ul copilăriei mele. Am copt această carte foarte mult timp, am visat această carte, am purtat-o în suflet, am avut o datorie morală ca să o scriu. Am muncit și zile și nopți, am conceput-o așa ca un om de radio, am atașat și un CD, toate interviurile cu consătenii mei, oameni de diferite profesii, vocile lor sunt imortalizate pe acest CD. Plus la asta m-am gândit că dacă satul are o emblemă, neapărat trebuie să aibă și un imn și am rugat-o pe scriitoarea Claudia Partole, prietena mea, care a scris versurile și muzica domnul Saveliu Cojocaru și satul Duruitoarea Veche are și un imn. Și mă simt împlinită.”

Prietenii și colegii Victoriei Tomuz au susținut-o pentru ca visul ei să devină realitate.

BORIS NOGAI, băștinaș: „Acesta este un lucru foarte bun și noi demult pe această temă am vorbit. Îmi pare că a fost un hram, atunci când am ridicat această întrebare, de ce să nu avem o carte a satului, pentru că noi îmbătrânim și totul se uită și trebuie de făcut o carte despre istoria satului nostru Duruitoarea Veche. Doamna Victoria s-a stăruit foarte mult, iar noi cu ce am putut am ajutat-o.”

CLAUDIA PARTOLE, scriitoare: „Fiecare om este dator să lase ceva locului, spațiului unde s-a născut. Or, cei care scriu trebuie să lase un mesaj, o istorie, o cronică a satului. Timpul trece și multe se uită, iată de ce zic că m-am bucurat foarte  mult când prietena, colega mea Victoria Tomuz mi-a zis că și-a îndeplinit datoria sau prin asta și-a exprimat recunoștința față de leagănul copilăriei.”

Satul Duruitoarea Veche face parte din traseul turistic Stâncile Prutului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Două focare de pestă porcină, în nordul țării. ANSA anunță recompense bănești celor care vor notifica despre depistarea unor cadavre de mistreți

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate de la porcii domestici...

Arcașa Alexandra Mîrca s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Arcașa Alexandra Mîrca s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pentru sportivă este a treia participare consecutivă...
  sursa: cursbnm.md