fbpx
5.1 C
Бэлць
duminică, martie 3, 2024

/VIDEO/ Și mai aproape de Europa. La Bălți a avut loc forumul EUROSFAT 2023

Citește și:

Cel mai mare forum de afaceri europene din România – EUROSFAT a ajuns și la Bălți. În panelul de discuții s-a vorbit despre statutul Republicii Moldova ca țară-candidat la aderarea Uniunii Europene și ce presupune procesul de integrare europeană.

Cei prezenți la eveniment s-au arătat cointeresați de discuția din cadrul forumului.    

„Este o intenție foarte bine venită și sper…, în special în perioada care noi trăim, adică într-o perioadă cu dezinformări, în care există foarte multe informații contradictorii și sper că astfel de forumuri o să ajute ca situația să fie mai limpede, mai clară.”

„Să aflăm despre parcursul european, ca țară candidat ce putem să facem noi, cum putem să ne dezvoltăm și cum putem participa pentru a ajunge mai curând în Europa.”

Scopul evenimentului a fost de a promova dialogul pentru comunități și de a explica cât de important este ca țara noastră să adere la Uniunea Europeană.

EUGEN CARAS, Șef al Direcției Integrarea Europeană la MAEIE: „Ajungem cu EUROSFAT-ul la Bălți, care este un ora important pentru noi, este capitala nordică a Republicii Moldova, noi cunoaștem lucrul acesta. Sperăm ca anul acesta să primim și aprobarea din partea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare. Deci avem lucruri foarte importante în fața noastră calendaristic și este bine să ne conectăm cu societatea.”

IULIAN GROZA, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene: „Noi ne dorim să promovăm dialogul, dialogul în comunitatea, dialogul la care participă cetățenii, tot cei implicați despre tot ce înseamnă Uniunea Europeană și ce înseamnă relația noastră cu Uniunea Europeană.”

ALEXANDR PETKOV, Primarul municipiului Bălți: „Este important ca cât mai multe astfel de evenimente să se petreacă la Bălți. Trebuie să cunoaștem că Republica Moldova nu este doar Chișinău, Republica Moldova este și Bălțiul și Bălțiul este al doilea oraș după importanță. În condițiile în care suntem țară candidat la aderarea în Uniunea Europeană, rolul Bălțiului trebuie să crească, nu avem încotro.”

NATALIA GAȘIȚOI, Rector USARB: „Suntem bucuroși să fim parteneri pentru un eveniment extrem de important într-o perioadă de responsabilitate maximă pentru Republica Moldova, pentru că ne-am asumat un parcurs european și acum trebuie să dăm dovadă de înțelepciune, curaj și multă muncă.”

Ambasadorul României în Republica Moldova a ținut să menționeze cât de important este ca locuitorii din nordul țării să fie informați despre beneficiile care ni le poate oferi Uniunea Europeană.

Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova: „EUROSFATUL este un eveniment sau un format care are deja o lungă tradiție, 10 ani, dacă nu mă înșel și principala lui menire este discutarea temelor importante europene, ce înseamnă Integrarea Europeană, ce înseamnă beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană. Și mă bucur că are loc și la Bălți pentru că și oamenii de aici trebuie să înțeleagă cât mai bine ce înseamnă cu adevărat să fii membru al Uniunii Europene.”      

Forumul EUROSFAT 2023 s-a desfășurat pentru prima dată în Republica Moldova, fiind găzduit în orașele Chișinău, Bălți, Ungheni și Ceadîr-Lunga.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cum vrea Dubai să construiască cel mai mare aeroport din lume, care va gestiona peste 160 de milioane de pasageri pe an

În urmă cu puțin mai mult de 10 ani, în octombrie 2013, un A320 al companiei Wizz Air care...

UE va examina un nou ajutor de apărare pentru R. Moldova

Europenii iau în calcul un ajutor suplimentar de apărare pentru Republica Moldova în condiţiile în care Rusia își continuă...
  sursa: cursbnm.md