fbpx
20.9 C
Бэлць
marți, aprilie 30, 2024

/VIDEO/ Sistemul de învățământ- altfel. La Bălți s-a desfășurat summitul „Educația IT la Nord”, organizat de ACETI

Citește și:

În cadrul Zilelor Transformării digitale în zona de nord s-a desfășurat  summit-ul „Educația IT la nord”. Evenimentul a adunat profesori, studenți, specialiști în domeniul IT și reprezentanți ai sectorului guvernamental și privat. Au fost discutate subiecte precum formarea cadrelor didactice în domeniul tehnologiei, accesul la resursele digitale, parteneriatele dintre instituțiile de învățământ și industria IT, precum și perspectivele de carieră în acest sector în creștere.

Evenimentul, organizat special pentru mediul educațional din Nordul Republicii Moldova, a reunit în jur de 60 de participanți: profesori din domeniul IT din colegiile, școlile și școlile profesionale din Bălți, reprezentanți ai USARB, ai autorităților locale din domeniul educației, dar și ai companiilor din cadrul DIH of Moldova, membre ACETI, care promovează soluții inteligente.

Toate acestea se fac pentru a avea un potențial în regiune, pentru a dezvolta regiunea de nord. Acest al treilea eveniment din cadrul zilelor transformării digitale în regiunea de nord, noi l-am dedicat special profesorilor. Celor care pregătesc viitoarele cadre”, a specificat Ion Bodrug.

Unul dintre obiectivele evenimentului a fost realizarea de noi conexiuni dintre companiile IT și instituțiile din sfera educației, cele de unde vin noile cadre pentru companiile din domeniu.

Speakerii au prezentat diverse programe educaționale pentru tineri, care se derulează în la Bălți și în toată țara. Invitații au putut lua cunoștință cu posibilitățile apărute datorită Nortek, Future Technology Activity (noi programe de studii în învățământul superior, precum cele de Animație și Game Design), StepIT Academy (o mulțime de cursuri IT pentru adulți și copii), Academia Moldcell (proiecte destinate studenților de la universități cu posibilitatea angajării în cadrul companiei), Tekwill (programe educaționale pentru copii, femei, etc.).

Au fost prezentate și diverse proiecte în domeniul IT, aflate în derulare la instituțiile de învățământ din Bălți, precum „Clasa Viitorului” în 5 licee din municipiu.

Tatiana Șuiu, reprezentant al Direcției Învățământ, Tineret și Sport Din cadrul Primăriei Municipiului Bălți a subliniat importanța unei educații bune în domeniul IT încă de pe băncile școlii.

„Specialiștii își încep devenirea în calitate de specialiști la școală, unde el se întâlnește cu primele cunoștințe cu tehnologiile informaționale. Având în vedere că elevul petrece foarte mult timp la școală, anume profesorul școlar este cel care poate pune bazele unui viitor specialist IT. În ultimii 3 ani, cu peste 70 % a crescut implicarea școlilor din Bălți la diverse programe și proiecte educaționale din domeniul IT”, a menționat Tatiana Șuiu.

Ion Bodrug, președintele ACETI, a venit în final cu o concluzie generală a evenimentului.

„Întorcându-mă cu 4 ani în urmă, la momentul fondării asociației, văd cât de tare s-a schimbat aici, în Regiunea de Dezvoltare Nord, în municipiul Bălți, cît de tare au evoluat și profesorii, și companiile. Rezultatele atinse de universitate, de colegii, școli profesională, companii, ne bucură cu schimbări pozitive, cu o creștere impresionantă, indiferent de faptul că am trecut prin pandemie sau chiar datorită pandemiei tehnologiile s-au dezvoltat mai intens, chiar dacă suntem într-o țară vecină cu o țară care luptă în război și avem consecințele pe care le avem. Este mai important ca noi să avem acest mesaj, pe care l-am cultivat azi toți împreună, și anume, că trebuie să facem foarte mult pentru copiii noștri ca să rămână aici, în Republica Moldova, să invităm companii mari ca să avem salarii mari. Dar, pentru ca să avem salarii mari, trebuie să avem competențe foarte bune pentru a corespunde acelor nivele impuse de companiile mari. Este foarte important ca companiile mari să audă aceste concluzii, să înțeleagă că avem aici o comunitate IT, avem profesori buni, avem companii locale foarte bune, care pot conlucra cu companiile mari, dar și acele competențe, care vor dezvolta în continuare cel puțin partea de nord a țării”, a concluzionat Ion Bodrug.

DIH of Moldova este implementat în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului – Innovate Moldova (finanțat de USAID Moldova și Embassy of Sweden in Chisinau).

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Accident grav la Soroca. Un tânăr de 18 ani, internat la spital

Poliția din Soroca a fost alertată cu privire la un accident rutier survenit în localitatea Rublenița, raionul Soroca, în...

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost...
  sursa: cursbnm.md