fbpx
13.1 C
Бэлць
duminică, aprilie 14, 2024

/VIDEO/ Societatea civilă din Telenești mai responsabilă și implicată civic

Citește și:

Au instalat panouri fotovoltaice, au amenajat săli de conferințe și spații de recreere. Sunt doar câteva rezultate cu care se pot lăuda reprezentanții societății civile și autoritățile locale din raionul Telenești care au beneficiat de granturi în cadrul Proiectului ­­­­ EU4Accountability. Aici au fost alocate 82,3 mii de euro, împărțite între cinci asociații obștești, care și-au propus să consolideze relațiile dinte cetățenii și autoritățile locale și să motiveze oamenii să participe activ în procesul de luare a deciziilor.

Asociația de Băștinași “Frăția Teleneștenilor de Pretutideni”, au realizat un sondaj la nivel local, în urma căruia localnicii au identificat și semnalat o serie de probleme legate de mediu și eficiența energetică.

DIANA NĂSTAS, administratoarea Asociației de Băștinași “Frăția Teleneștenilor de Pretutideni”: „Cea mai enunțată problemă a fost cea a crizei energetice. Și am contribuit alături de un alt proiect, la inițierea și implementarea unui proiect de infrastructură eco pentru instalarea panourilor fotovoltaice la cinci instituții publice: e vorba de muzeu, gimnaziu, spitalul raional, liceu și o grădiniță.”

Un exercițiu practic în ceia ce privește bugetarea participativă a fost colectarea de fonduri pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Localnicii au creat campanii online și au colectat peste 60 de mii de lei. Bani au fost direcționați la finalizarea proiectelor de eficiență energetică.  

ELENA ILIESCU, directoarea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie Telenești: „E un gest foarte frumos din partea băștinașilor din orașul nostru și am rămas mulțumită și chiar le doresc să mai facă așa lucruri frumoase, pentru ca comunitatea noastră să fie la un nivel normal. A venit 80 și ceva de lei. Înainte venea și mia, și mai mult.”

O altă inițiativă a ținut de amenajarea unei săli de ședințe pentru Consiliului Orășenesc Telenești, dar și pentru grupurile de inițiativă din regiune. Aceasta a fost dotată tehnic pentru efectuarea transmisiunilor live a ședințelor.  

LILIANA ROTARI, activist civic: „Eu cred că are o influență foarte bună, deoarece nu toți pot să fie prezenți aici în sală, dar pot să audieze pe paginile de socializare, cum ar fi Facebook, Instagram și Youtube.”

Tot în cadrul proiectului EU4Accountability, o altă organizație și-a propus instruirea a 20 de tineri din raion, care ulterior vor deveni lideri comunitari.

MARIA FURDUI, președinta AO Centrul Multifuncțional de Educație, Informație și Cultură Telenești: „Au avut o sarcină practică ca să identifice, să găsească soluții, parteneri, să scrie formulare de aplicare la o finanțare pentru realizarea acestei inițiative pe care au identificat-o. În rezultat au fost propuse 5 inițiative pentru proiect, dar finanțate au fost doar patru.”

NICOLETA ROTARI, elevă cl. 9-b Gimnaziul Mihai Eminescu Telenești: „A venit ideea noastră cu camera de relaxare în școală. 20 de mii de lei dacă nu mă greșesc și din aceștia am reușit ca să cumpărăm o canapea, cinci pufuri pe care să ne așezăm, 20 de scaune pliabile, culer pentru apă și o masă pentru toată camera. Am creat o cameră, dar încă nu a fost inaugurată.”

MIHAELA DODIȚĂ, cl. 9-b Gimnaziul Mihai Eminescu Telenești: „Eu am participat în 2 proiecte, unul a fost cu masa de tenis și acel leagăn de afară, pe care le-ați văzut și al doilea a fost de la Youth Klinik, în care am primit diferite materiale necesare pentru a promova modul sănătos de viață.”

NICOLETA TARAN, cl. 9-a Gimnaziul Mihai Eminescu Telenești: „Am creat o sală de prezentare a proiectelor, pentru că la noi în oraș era lipsă de această sală. Elevii nu aveau unde să își dezvolte ideile, să prezinte proiecte atât elevilor mai mici sau mai mari.”

Autoritățile locale spun că acest proiect a contribuit la mobilizarea și responsabilizarea social a o bună parte din cetățeni.

NICOLAE NOSTAS, secretarul Consiliului Orășenesc Telenești: „Noi am avut mai multe instruiri în cadrul proiectului dat, și acum urmează ca să organizăm audieri publice la mecanismul de bugetare participativă, trebuie în cadrul Consiliului Orășenesc ca să elaborăm un regulament, și începând cu anul 2024, de acum o să aibă posibilitatea atât cetățenii, cât și grupurile de inițiativă, asociațiile obștești ca să depună proiecte la Primăria orașului Telenești, în bugetul local noi o să ne străduim ca să fie undeva în jur de 500 de mii de lei, anume alocate pentru inițiativele cetățenilor.”

Scopul proiectului EU4Accountability a fost capacitarea organizațiilor societății civile locale pentru a eficientiza activitatea lor în vederea facilitării transparenței decizionale și implicării comunității în procesul decizional local.

VIORICA TUDOS, directoarea AO ALDA Moldova: „În Telenești s-a atins scopul proiectului, deoarece vedem o colaborare foarte bună între mai multe instituții ale orașului cu Autoritățile Publice Locale și cel mai important s-a reușit implicarea cetățenilor și a tinerilor care să vină cu inițiative, să învețe ce înseamnă procesul bugetar, ce înseamnă implicare în societate și să învețe acest exercițiu de a veni cu propuneri și inițiative pentru îmbunătățirea comunității.”

Proiectul EU4Accountability – Societatea Civilă pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova este finanțat de Uniunea Europeană și implementat, în perioada 2022-2024, de un consorțiu format din trei organizații: ALDA – Asociația Europeană pentru Democrație Locală, Parteneriatul European pentru Democrație și People in Need Moldova.  În raioanele Cimișlia, Florești, Strășeni, Ștefan Vodă, Telenești este gestionat ALDA, iar în  Cahul, Comrat, Glodeni, Fălești, Râșcani de către PIN. Buget total de este de 1,6 milioane de euro.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md