fbpx
23.5 C
Бэлць
marți, iulie 23, 2024

/VIDEO/ Sofienii din Drochia, mai aproape de cei din Hîncești. Primăriile celor două localități au semnat un acord de colaborare

Citește și:

Sofienii din raionul Drochia s-au înfrățit cu cei din raionul Hîncești. Acordul de colaborare a fost semnat de cei doi primari în cadrul unei ședințe comune a primăriilor. La ședință au participat consilierii locali și băștinași din din ambele sate. Actul semnat va asigura o colaborare în plan economic, cultural și social.

Ideea de colaborare între cele două localități vine din partea lui Ion Mîrza, primarului din raionul Hîncești. Primarii speră la o colaborare fructuoasă.

ION MÎRZA, primar s. Sofia, r.Hîncești: „În Republica Moldova sunt doar două localități cu numele Sofia. Totodată, cum am vorbit și în sală, este vorba de un ajutor, atunci când noi am avut de suferit în urma inundațiilor, primii care au venit în ajutor au fost cei din Sofia, Drochia”.

VECESLAV MĂGALEAS, primar s.Sofia, r.Drochia: „Foarte mari speranțe pentru colaborarea în mai multe domenii, cum ar fi cel economic, cultural, învățământ, tineret și sport, ecologie. Practic în toate domeniile. Pe parcurs putem îmbunătăți acest acord și sperăm ca în urma acordului să se îmbunătățească nivelul de trai a locuitorilor din ambele sate”.

Prezent la semnarea actului de colaborare a fost și vicepreședintele raionului Drochia care a menționat despre posibilitatea unei viitoare colaborări nu doar la nivel local, dar și raional.

IURIE OSTAVCIUC, vicepreşedinte al raionului Drochia: „Este un lucru binevenit, pentru colegii din Administrația Publică Locală de nivelul I, deoarece este presupusă o colaborare pe mai multe domenii, cel cultural, educație, economie. Este un exemplu și pentru ceilalți colegi primari din raion, dar și de ce nu pentru Consiliul Raional pentru a iniția o procedură  și a semna un acord de asociere între Consiliul Raional Drochia și Hîncești”.

Evenimentul a fost încununat cu un concert, unde au evoluat colective de artiști din raionul Drochia și Hîncești.

CRISTINA ȚURCANU, Șef Direcția Cultură Turism Tineret și Sport Drochia: „Se desfășoară un eveniment cultural lansat de direcția Cultură Turism Tineret și Sport Drochia – „Niciun sat fără concert”. Scopul primordial al acestui concert este promovarea artiștilor din raion. Proiectul se va desfășura pentru întreg anul 2022 și vo avea loc spectacole cu artiști autohtoni, din localitățile noastre”. 

Pe lângă muzică și voie bună, oamenii au gustat din bucatele tradiționale.

IGOR BUJOR, participant:  „Aici pregătim mămăliga. O mămăligă din vreo șapte kg de făină.

-La mămăligă ce mai faceți?

-Facem friptură, pilaf, ciorbă de pește.

-Toate în cantități mari?

-De toate facem mult, vedeți câtă lume este”.

AURELIA MOCAN, participant: „Avem sărmăluțe, avem babă, placințelele noastre tradiționale. Păstrăm toate tradițiile și valorile noastre naționale. Sunt și mulți copiii, care participă și promovează valorile noastre. În afluxul acesta când sunt plecați mulți gospodari, noi cei de la baștină vrem să le facem gust să se întoarcă acasă”.

În satul Sofia din raionul Drochia locuiesc peste 4300 de locuitori, iar în Sofia din raionul Hîncești în jur de 1500 de persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Captură de droguri de peste un milion de lei în raionul Cahul

Captură de droguri de peste un milion de lei, depistată în raionul Cahul. 5 kg de marijuana și 15...

Kamala Harris va folosi o piesă a cântăreței Beyoncé ca imn în campania pentru alegerile prezidențiale

Beyoncé a autorizat-o pe Kamala Harris, care candidează pentru a-l înlocui pe Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA,...
  sursa: cursbnm.md