fbpx
13.7 C
Бэлць
miercuri, mai 22, 2024

/VIDEO/ Spălare de bani pe spatele bătrânilor. Asistenții sociali din Rîșcani ar fi ridicat prime și salarii neîntemeiate

Citește și:

Mai mulți asistenții sociali din raionul Rîșcani ar fi ridicat nejustificat premii în sumă de aproape 300 de mii de lei, acest lucru se menționează într-un raport al Centrului Național Anticorupție. Potrivit unor consilieri raionali, primele erau oferite de șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei, Mariana Turea doar celor care au căzut de acord să-i întoarcă o parte din sumă cheș. Care este răspunsul șefei Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din cadrul Consiliului Raional Rîșcani aflați din reportaj.


Consilierul raional Iurie Urzica a declarat pentru TV Nord, că banii ar fi fost transferați persoanelor care erau angajate formal. Mai mult, unele dintre ele nici măcar nu s-ar fi aflat în țară, când se efectua plata salarială pentru activitatea de asistent social.

„Este mai urât momentul atunci când se spală bani pe spatele celor bătrâni, cei care așteaptă aceste ajutoare. O parte din bani au ajuns înapoi la șefa Direcției de Asistență Socială Raională, Mariana Turea.  S-a constatat faptul că au fost eliberate premii nejustificate. Totodată au fost calculate și vreo 510 mii de lei, persoanelor fără pontaj, fără tabelul de pontaj, înseamnă că aceste persoane nu și-au îndeplinit funcțiile. Mai sunt și persoane  plecate în afara țării, dar sunt salarizate de asistența socială”, a declarat consilierul raional, Iurie Urzica.

Am mers la șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Rîșcani, Mariana Turea pentru a afla cum de s-au admis aceste ilegalități.

„Mariana Turea, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Rîșcani, nu a fost de găsit la locul de muncă, pentru a oferi un comentariu pe marginea subiectului. Potrivit colegilor, aceasta se va afla până la sfârșitul zilei curente, într-o vizită în teritoriu”, Gabriela Chiriac, reporter TV Nord.

Ulterior, fiind contactată telefonic, șefa direcției a negat toate acuzațiile.

„Sunt multe cazuri în care ceea ce se spune este incorect. Nimeni nu a furat bani. Bani sunt. Oamenii au primit bani și nu a fost nimeni peste hotare și nici premii nu a primit nimeni. Au fost lucrători sociali, noi nu am știut, ei nu ne-au spus nouă. Da, am făcut greșeli, că am primit ca lucrători sociali pe unii lucrători, am adăugat jumătate de salariu, dar oamenii au făcut lucrul”, a spus Mariana Turea, șefa Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei.

Am încercat să discutăm cu mai mulți asistenți sociali din raion. Unii au refuzat să se expună pe marginea subiectului, alții însă, spun că nu au auzit nimic despre schemele despre care menționează Centrul Național Anticorupție.

„Nu am auzit despre acest caz, propuneri nu au fost, nu sunt la curent. Nu este corect, însă nu pot să garantez că aceste lucruri au fost. Eu aș spune că nu a fost, este un caz ieșit din comun. Care este motivul ca doamna Turea să ofere acești bani, nu este niciun motiv”, a declarat asistenta socială.

Amintim că săptămâna trecută Centrul Național Anticorupție a emis un raport în care se arată că instituția a suportat cheltuieli neregulamentare în mărime de peste 819 mii de lei. Potrivit inspectorilor financiari au fost admise calculări neîntemeiate a plăților salariale în valoare de 292 de mii de lei. CNA a solicitat Consiliului Raional Rîșcani o explicație oficială.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție dacă ați cumpărat așa ciuperci. ANSA retrage din comerț un lot marca Lux Menu

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi retragerea din comerț a unui lot de ciuperci conservate marca...

/FOTO/ Cinci spitale raionale din țară dotate cu panouri fotovoltaice. Două sunt din nordul țării

Astăzi, la Spitalul raional Orhei, a avut loc inaugurarea panourilor fotovoltaice pentru cinci instituții medico-sanitare publice din țară. De...
  sursa: cursbnm.md