fbpx
25.8 C
Бэлць
joi, mai 23, 2024

/VIDEO/ Spital regional vom avea, dar specialiști? Ce vor face autoritățile pentru a readuce acasă medicii moldoveni

Citește și:

În doar 3 ani, la Bălți ar putea fi dat în exploatare un Spital Regional, pentru construcția căruia se vor investi peste 100 de milioane de Euro, bani acordați de către BERD. Cea mai mare provocare a Ministerului Sănătății, totuși vor rămâne specialiștii, de care va fi nevoie pentru a asigura acordarea serviciilor medicale de calitate în nordul țării. Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, Executivul va fi nevoit să stabilească o nouă politică de salarizare, ca să motiveze specialiștii din domeniul medical să profeseze acasă, iar cei care au plecat deja peste hotare, să revină.

DAN PERCIUN, deputat: „Sunt specialiști și în municipiu, sunt specialiști și la Chișinău, sunt tineri specialiști. În egală măsură, Ministerul sănătății trebuie să clarifice politica de salarizare, pentru că sunt suficienți medici buni moldoveni peste hotare, acre ar putea să se întoarcă, inclusiv din municipiul Bălți și să asigure anumite servicii. Cred că  după ce va exista un pre proiect măcar, următoarea mare preocupare a ministerului va fi asigurarea cu cadre, pentru că acesta este principalul risc, din punctul meu de vedere, pentru a asigura acele servicii calitative. Nu-i vorba doar în clădiri și dotări, acestea se construiesc și se cumpără, este vorba despre medicii care vor veni aici.”

Noul Spital Regional va fi construit pe acest teren de 5 hectare de la periferia orașului Bălți. Terenul alocat pentru construcție se învecinează cu raionul Pămînteni din Bălți. Este situat la intersecția străzilor P. Boțu și Colesova, de-a lungul drumului spre cercul Glodeni.

BORIS MARCOCI, deputat: „Avem un traseu care vine de la M5, care ajunge exact la acest teritoriu. Și pentru oricare urgență, aceasta va fi calea. Avem platforma pentru helicopter, care este făcută exact aici. Nu trebuie să fie un spital regional cum spun alții în gura mare, în centru orașului, pentru că un spital trebuie să fie invers, la o margine. La 500 m avem Spitalul  Clinic Bălți.”

Oamenii din nordul țării sunt încântați de această inițiativă și spun că specialiștii moldoveni merită salarii motivante și condiții bune de lucru.

„Tot ce se face pentru popor este foarte bine. Avem unde să tindem, dar oricum a devenit mult mai bine. A apărut aparataj nou, li s-au mărit salariile. Eu cred că conducere are la ce se gândi, dacă premisele vor fi la fel ca peste hotare, eu cred că oamenii noștri nu vor pleca.”

„Este foarte bine. Dacă vor fi locuri de muncă, atunci trebuie să fie, așa că este foarte bine.”

Potrivit prognozele, construcția Spitalului Regional va dura până în 2025-2026. Un asemenea spital va fi construit și la Cahul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Tradițiile nu se uită la Prepelița. De hramul satului, copiii s-au întrecut la trântă pentru iepure și cocoș

Distracție mare a fost miercuri la hramul satului Prepelița din raionul Sîngerei. https://youtu.be/NH23sKHu4_4 IULIAN ERIMEI, primarul comunei Prepelița, raionul Sîngerei: „Satul...

Inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral de la primăria Elizaveta, municipiul Bălți, a fost reținut fiind suspectat de comiterea traficului de...
  sursa: cursbnm.md