fbpx
17.7 C
Бэлць
vineri, iunie 14, 2024

/VIDEO/ Spitalul Raional Glodeni, tot mai pregătit pentru a face față nevoilor pacienților

Citește și:

Cu ajutorul partenerilor externi, Spitalul Raional Glodeni devinte tot mai dotat și pregătit pentru a face față tuturor provocărilor. Recent instituția a primit consumabile medicale și o ambulanță. Donația vine din Germania, cu ajutorul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud din România. Valoarea totală se cifrează la câteva sute de mii de euro.

Începând cu această săptămână, reanimobilul va putea interveni în situațiile de urgență. Până acum, la pacienții cu infarct miocardic acut, venea ambulnța de la Chișinău.

GHEORGHE BRÎNZĂ, medic șef SR Glodeni: „Serviciul lucrează, mașini sunt suficiente, șoferi sunt suficienți, dar nu sunt medici. Se poate întâmpla ca noi să avem un pacient cu infarct miocardic, care are o fereastră terapeutică de 6-24 de ore și să nu fie disponibil un reanimatolog care să vină să evacueze pacientul. Acum noi o să putem imediat să îl transportăm la Chișinău. La fel și copiii cu combustie”.

Până acum, spitalul raional Glodeni avea în gestiune doar trei ambulanțe vechi.

„Avem niște mașini vechi, deteriorate. De multe ori avem nevoie să transferăm de urgență la tomografie computerizată și nu sunt mașini. Desigur că unii oameni rezolvă personal acest lucru, dar totuși e foaret costisitor, dar mașina e foarte binevenită pentru instituția noastră”.

Anul trecut, cheltuielile Spitalul Raional Glodeni au crescut cu peste un milion de lei, doar pentru cumpărarea consumabilelor.

GHEORGHE BRÎNZĂ, medic șef SR Glodeni: „De exemplu, când a început covidul, o seringă de doi ml costa cam 30 de bănuți, acuma este de trei ori mai scumpă, iar uneori este și în deficit. Cum să îi spun pacientului că îl tratez, dar limitat. Noi procuram, iar prin urmare ne creșteau cheltuielile spitalului”.

Locuitorii raionului sunt foarte mulțumiți de faptul că instituția a devenit mai dotată și speră că și calitatea serviciilor medicale va fi mai buna.

„Părerea este bună, mai ales că este un serviciu care este de primă necesitate pentru cetățeni. Cum la noi oamenii au multe probleme în privința sănătății, așa că este foarte bine.”

Este bine, este bine, fiind că dacă e să ne uităm așa, cu ambulanțele din timpul cela, este cam rușine pentru medicină. Trebuie cât mai multe ambulanțe performante, față de acele care le știm noi”.

În total spitalul a primit 24 de mii de seringi, 20 mii de măști, 3 mii de halate de unică folosință, 2 cutii cu dezinfectant și o ambulanță.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Premierul Dorin Recean și reprezentanții autorităților publice din Soroca au discutat despre dezvoltarea raionului

Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților publice și ai serviciilor desconcentrate din raionul Soroca. Au fost discutate...

/VIDEO/ „Acceptă-mă” – Bate un gol pentru viață

Au jucat fotbal pentru o cauză nobilă. În municipiul Bălți s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei Companiilor:...
  sursa: cursbnm.md