fbpx
27 C
Бэлць
vineri, mai 24, 2024

/VIDEO/ START admitere la colegiile din țară. Elevii s-au grăbit să-și depună actele în prima zi

Citește și:

A început admiterea la colegii și școlile profesionale din țară. Absolvenții treptei gimnaziale din nordul țării  s-au grăbit chiar din prima zi să depună actele pentru a obține un loc la buget. La instituțiile de învățământ profesional tehnic din Bălți cel mai mare flux a fost înregistrat în primele ore ale dimineții.

 

Pe la ora 9.00 dimineața la Colegiul de Medicină din Bălți au format coadă peste 100 de tineri. Pentru a-și face studiile la specialitatea Medicină, tinerii vor învăța 3 ani, iar la specialitatea Îngrijirea bolnavilor – 5 ani. Cei care vor fi admiși la studii cu taxă vor plăti pentru un an academic 8000 de lei.

„Vreau să depun actele la asistent medical, deoarece, pentru mine este un vis. Vreau să ajut ca oamenii să fie mai sănătoși, să nu fie bolnavi.”

„Am ales Colegiul de Medicină din Bălți pentru că îmi place mult profesia de medic, îmi place îmbrăcămintea, halatul alb. Îmi doresc să termin acest colegiu cu bine și poate să fac universitatea în viitor.”

„De mică am fost pasionată de biologie, de anatomia omului și desigur că este și dorința de a fi un ajutor pentru societatea noastră.”

Tinerii care vor să-și fac studiile la Colegiul Politehnic, pot alege una dintre cele 7 specialități existente.

DORIN RUSU, operator baze de date: „Cele mai solicitate specialități sunt rețele de calculatoare, Calculatoarele, Metrologia, Automatizare și Electromecanică. Până la moment, avem procesate 40 de cereri și avem mulți care încă așteaptă procesarea. La moment, colegiul pune la dispoziția 345 de locuri în total, 135 sunt la buget și 210 la contract.”

„Eu am ales specialitatea Metrologia și Certificarea Conformității. Simt că mă caracterizează, îmi place, din câte mi-a zis doamna, simt că-i pentru mine.”

„Vreau să aleg specialitatea electromecanică și cred că ea îmi va ajuta în viitor în viața de zi cu zi, dar și atunci când o să mă angajez.”

Iar, colegiul de Industrie Ușoară din Bălți pune la dispoziția elevilor cinci specialități, două la profil uman și trei la cel real. Durata studiilor este de 4 ani, iar în anul 3, tinerii pot susține examenul de BAC.

GRIGORE GAITUR, director Colegiul de Industrie Ușoară, Bălți: „Avem oportunitatea de a încadra la anul 2 de studii, direct la anul doi de studii și absolvenții claselor a 10-a din liceu. Pentru absolvenții claselor a noua avem 165 de locuri disponibile. 89 sunt la buget și 76 la contract. Pentru clasa a 10-a avem doar 14 locuri disponibile.”

Pe teritoriul țării peste 45 de instituţii medii de specialitate şi aproape 70 de învăţământ secundar profesional au anunţat înscrierea pentru concursul de admitere. Primul tur de admiteri va dura până pe data de 4 august, iar rezultatele vor fi afișate pe 7 august.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Eleganță, grație și măiestrie la primul campionat de gimnastică estetică, organizat la Bălți

Zeci de sportive talentate din toată țara, dornice să demonstreze eleganță, grație și măiestrie au participat la „Campionatului Național...

Mihaela Samoil a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte de la Baku

Luptătoarea Mihaela Samoil a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte, rezervat sportivelor sub vârsta de 23...
  sursa: cursbnm.md