fbpx
18.2 C
Бэлць
duminică, mai 19, 2024

/VIDEO/ Ștergem praful de pe trecut. Muzeul de pe teritoriul bisericii din Hârtop așteaptă vizitatori

Citește și:

Casa Muzeu Vatra Strămoșească, construită din temelie, timp de mai bine de 5 ani, în ograda Bisericii Nașterea Maicii Domnului satul Hârtop, raionul Florești, a adunat exponate tradiționale, strânse cu mare grijă de la gospodarii din regiune.

SERGIU BOLDIRESCU, preot, s. Hârtop, rnl. Florești: „Ideea unui muzeu, mai bine zis a unei camere, amenajate în stil tradițional, a venit încă de când eram copil, dar cumva s-a înfiripat atunci când m-am căsătorit. Acestea sunt rădăcinile noastre,  noi nu putem să le negăm, toată frumusețea aceasta alcătuia viața de zi cu zi a buneilor și străbuneilor noștri. Dar știți, eu nu am iubit să fac ceva doar pentru mine, am vrut ca din tot ceea ce am realizat aici la muzeu, să împărtășesc cu foarte multă lume.”

SERGIU BOLDIRESCU, preot, s. Hârtop, rnl. Florești: „Ca să păstrăm amintirea vie, în primul rând Casa Muzeu a conservat acest patrimoniu, tot ceea ce vedeți aici am adunat de 20 de ani și iată anul trecut l-am așezat aici în Casa Muzeu, le păstrăm cu sfințenie. Orice om care vine aici nu pleacă cu mâna goală, cum zicem noi, aici la muzeu avem expuse niște produse de ale noastre de aici de pe lângă biserică sau produse ale partenerilor noștri cu care noi colaborăm. Ca, ajunși acasă, să deschidă punga și să zică: uite asta am procurat de la Hârtop, să-și aducă aminte de noi.”

Muzeul este o adevărată comoară pentru biserică. Datorită produselor de casă, gătite de gospodine, dar și a meșterilor populari care sculptează în lemn sau confecționează veselă din lut, cos ii și catrințe, este posibilă adunarea banilor, pentru construcția unui adăpost pentru copiii orfani.

SERGIU BOLDIRESCU, preot, s. Hârtop, rnl. Florești: „Aici nu a răsărit din pod, aici au fost oameni, care au muncit, aici a fost coordonare de lucrări, aici a fost identificare de resurse și de materiale de construcție, aici fiecare țântișoară este bătută de noi. Bineînțeles că pe lângă faptul că el primește căldură, primirea aceasta frumoasă și căldura sufletească, el mai poate să achiziționeze și niște produse naturale, de exemplu niște ceaiuri, pe care le avem aici la biserică, produsele Meșteșug-brend, pe care le avem aici la biserică din lut, din lemn, sau dacă cineva este îndrăgostit de portul popular, mai găsește aici la biserică și o ie, o cămașă tradițională, un brâu, o fustă, tot ce ține de portul popular. Aici am mai făcut și niște suvenire foarte frumoase, sunt niște suvenire făcute cu mult drag, este vorba de o țuică de casă din fructe, aici după cum vedeți este cu spic de grâu, aici avem cu gutuie, acolo avem cu pară și strugure muscat. Chiar dacă oficial încă nu am deschis Casa Muzeu, neoficial, primim foarte mulți vizitatori.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prima autostradă care va uni malurile Prutului. Va fi o premieră pentru ambele țări

Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a anunțat că în luna iunie a acestui an...

Rusia a lovit din nou Ucraina cu atacuri masive cu drone. A fost vizat inclusiv Kievul

Rusia a lovit din nou Ucraina sâmbătă seara cu atacuri masive cu drone, transmite dpa, citată de Agerpres. Deocamdată...
  sursa: cursbnm.md