fbpx
22.6 C
Бэлць
vineri, mai 24, 2024

/VIDEO/ Strategii ce pot îmbunătăți accesul la justiție pentru păturile vulnerabile, discutate la conferința regională „Dialog pentru acces la justiție”

Citește și:

Mai mulți profesioniști din domeniul juridic și-au dat întrunire la Bălți pentru a discuta strategii de viitor care vor îmbunătăți accesul la justiție pentru păturile vulnerabile din societate. Participanții la eveniment au avut ocazia să discute despre diverse provocări cu care se confruntă păturile vulnerabile atunci când au de-a face cu probleme de ordin judiciar, precum și să propună soluții concrete.

SORIN POPESCU, Director al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești: Accesul la justiție trebuie să fie pentru toate persoanele indiferent de rasă, naționalitate, de posibilități fizice și așa mai departe. De aceea noi trebuie împreună, cu efort comun să consolidăm și mai bine zis să discutăm în format mai larg să vedem unde sunt lacunele, unde sunt posibilitățile ca să intervenim și să venim cu unele soluții inclusiv pe domeniul accesul la justiție.”

VICTOR KOROLI, Director executiv al Alianței Infonet: „În Republica Moldova sunt 162, trei mii de persoane, va să zică mii de persoane cu dizabilități, asta înseamnă 6,5% din populația Republicii Moldova. Acest eveniment deschide portița către un domeniu nou, către o tematică nouă, accesul persoanelor cu dizabilități la actul de justiție, care trebuie să fie asigurat de către autoritățile statului în bază de egalitate de drepturi.”

Potrivit participanților, prin colaborare și implicare comunitară se pot identifica soluții eficiente pentru a asigura un sistem judiciar mai echitabil și accesibil pentru toți cetățenii.

GHEORGHE SCUTELNIC, Vicepreședinte interimar al Curții de Apel Bălți: „Accesul la justiție este una dintre problemele primordiale cu care se confruntă țara noastră. Este salutabil că această conferință… să discutăm aceste probleme și să îmbunătățim situația ca orice cetățean când vine într-o instanță judecătorească să primească o satisfacție în actul de justiție.”

EDUARD PUIU, Șef al Secretariatului Judecătoriei Bălți: „Este un efort comun și este un merit comun, la acest eveniment de astăzi s-au adunat și avocați, procurori, para-juriști este un pas foarte important pentru a asigura, cum se spune nu un acces la justiție, da un veritabil acces la justiție. Necesitatea nu este a instanței de ași apăra dreptul, dar a justițiabililor.”

Conferința a fost organizată de Asociația Obștească Clinica Juridică Bălți, cu suportul Suediei.

OLESEA TABARCEA, Directoarea AO Clinica Juridică din municipiul Bălți: „Este o activitate care întrunește mai mulți profesionaliști din domeniul juridic, care vor discuta ce strategii de viitor pot îmbunătăți accesul la justiție pentru păturile cele mai vulnerabile, care au nevoie de suportul societății civile în accesarea serviciilor publice de justiție.”

KARIN BOROVIC, Consilieră-Șefă a Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei în Moldova: „Sperăm că acest eveniment să servească drept catalizator pentru stimularea unei platforme de dialog și schimb de idei, cu scopul de a consolida cooperarea regională și a îmbunătăți calitatea justiției, educația juridică și respectarea drepturilor omului. Suedia sprijină Republica Moldova în eforturile sale de a îndeplini condițiile Comisiei Europene pentru aderarea la Uniunea Europeană.”

Evenimentul a fost realizat în cadrul Programelor „Acces la Justiție” și „Abilitare Comunitară” susținute financiar din resursele Suediei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Eleganță, grație și măiestrie la primul campionat de gimnastică estetică, organizat la Bălți

Zeci de sportive talentate din toată țara, dornice să demonstreze eleganță, grație și măiestrie au participat la „Campionatului Național...

Mihaela Samoil a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte de la Baku

Luptătoarea Mihaela Samoil a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte, rezervat sportivelor sub vârsta de 23...
  sursa: cursbnm.md