fbpx
28.3 C
Бэлць
miercuri, iulie 24, 2024

/VIDEO/ „ Sunt mulțumită pentru tot!” Bătrânii din nordul țării, recunoscători pentru lemnele din România

Citește și:

Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni, care nu-și permit din puținul pe care îl au să își asigure necesarul de foc. Așa că orice mână de ajutor este ca o gură de aer pentru ei. Este și cazul a 20 de familii din comuna Cubolta, raionul Sîngerei care au beneficiat de lemne pentru foc, oferite țării noastre de România. Oamenii sunt recunoscători Guvernului țării vecine pentru ajutor.


„Foarte bine, e bine ca să aibă, mai sunt și mai rău ca mine, e greu, dar așa. – Lemnul acesta o să vă ajungă ca să ieșiți din această iarnă? – Nu știu, este, puțin dar așa cum este.”

Eu sunt bucuroasă că mi-au adus. Dacă nu-i cu ce face focul acum și e frig, și am bărbat invalid, am nepoți invalizi iată sunt aici alături. Sunt una singură care îi țin pe ei, îi ajut.  Sunt mulțumită de tot deja, să-i țină Dumnezeu și să-i îndrepte pe toți, să aibă viață bună înainte.”

„Nu mă pot ridica deloc, n-am picioare. – Cine vă ajută? – Niște băieți mai vin, îmi aduc și de mâncare. O să aibă cine să vă ajute, să taie lemnele? – Vin băieții, aduc, da.”

Din pensia de invaliditate pe care o are, Grigore Gorea abia de reușește să-și cumpere medicamentele și produsele alimentare necesare. Ca să își încălzească o odaie, bărbatul este nevoit să adune crengile copacilor din localitate.

„Am luat acolo, să vă spun drept vreo cinci saci de brichete că sunt mai ieftine, da de altele, vai de mine și eu cum trăiesc. Am lucrat drag Doamne cât a fost colhozul și nu zic, am și specialitate bună până a nu fi invalid. Profesia e bună dar iaca la pensie. O mie și o sută de lei pensie am, eu cu asta nu dovedesc nimic.”

În comuna Cubolta au fost înregistrate 300 de cereri din partea localnicilor care au solicitat autorităților lemne pentru foc. Din lotul primit din România, în localitate au beneficiat 20 de familii.

„Problema lemnelor a început de când a venit toamna. Sigur că unica scăpare sau unica șansă poate ar fi suportul din exterior și aici extrem de mult mulțumim Guvernului României, fraților de peste Prut, pentru aportul și munca, că au și ei a lor greutăți, și din puținul care-l au, se împart cu noi și pentru asta trebuie să le scoatem căciula în față, să le mulțumim. În prima etapă, sperăm că vor mai fi cel puțin, beneficiază persoanele țintuite la pat și veteranii de război.”

Precizăm că lemnele au fost achiziționate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în volum de 2.100 m.c. Masa lemnoasă din România este distribuită gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Au crescut taxele de studii la universitățile din Republica Moldova. Care sunt cele de la USARB

Taxa de studiu la universităţile din Republica Moldova a crescut. La Universitatea Alecu Russo din Bălți cea mai scumpă...

O fetiță din Sîngerei s-a născut în ambulanță. Nașterea a decurs fără complicații

O fetiță s-a născut în ambulanță, la data 19 iulie curent. La ora 15:33, Dispeceratul comun de urgență al...
  sursa: cursbnm.md