Refugiații ucraineni ajunși în țara noastră au găsit ajutor și susținere la Bălți. Asociația Obștească „Casmed”, a implementat proiectul „Sprijinirea refugiaților din Ucraina și consolidarea coeziunii sociale și integrării în Moldova”, finanțat de Crucea Roșie din Elveția.
Scopul proiectului este de a contribui la furnizarea serviciilor de răspuns de urgență sustenabile și de calitate pentru refugiații ucraineni localizați în regiunea de Nord a Moldovei, afectați de criză, și populației locale vulnerabile din Republica Moldova.
Anna Antipova este psiholog de profesie, inițial, când și-a început activitatea la Casmed, scopul ei era să acorde ajutor de urgență în cazurile de traume psihologice. Ulterior a început să lucreze cu beneficiarii asupra incluziunii lor sociale.
ANNA ANTIPOVA, psiholog de la CASMED, refugiată: „Beneficiarii noștri sunt de vârste diferite, pot fi copilași care au primit trauma războiului iar noi îi stabilizăm și ei au putut merge la școală, copii au putut merge la grădinițe, iar părinții s-au putut în sfârșit angaja.”
MARIA, părinte: „Aici, din primele zile ale războiului la noi în Ucraina, centrul ne-a susținut, ne-au propus să lucrăm cu psihologul, s-au ocupat cu copilașii noștri. Anul trecut ne-am pregătit să mergem în clasa întâi și acum mergem și suntem foarte mulțumiți, pentru că au afectat pozitiv orele de aici.”
Tatiana Bondarenco la ai săi 23 de ani este profesoară. Aceasta lucrează cu copiii ucraineni ca aceștia să meargă în clasa întâi.
TATIANA BONDORENCO, profesoară de la CASMED, refugiată: „În atribuțiile mele intră pregătirea copiilor, învățarea limbii ucrainene și matematicii, este cel mai important acum. Când am venit nu știam cu ce să mă ocup, nu știam unde să mă refugiez, pentru că eram în stres, griji pentru cei apropiați, după care am aflat despre echipa Casmed, pentru mine asta a devenit salvarea, pentru că echipa Casmed este o familie mare și unită care ajută tuturor ucrainenilor.”
„Noi am trecut aici un curs de masaj, cât timp îmi făceau masaj, copii studiau împreună cu profesorul, ieșeau foarte mulțumiți, le-au plăcut mult. Aici ei încep să se adapteze câte puțin, așa că trebuie să continue să ajute, pe viitor tot o să beneficiem de serviciile Casmed.”
Datorită susținerii AO Casmed, refugiații ucraineni pot obține și o profesie
PAVLINA LUCICO, directoarea centrului Miracol: „Atunci când ucrainenii vin la noi, eu îi întreb cine vor să devină. Nu are nicio importanță pentru mine cine este, fie din Moldova, fie din Ucraina, nu este nicio diferență. La final, când susțin examenele sunt mult mai loială, pentru că înțeleg că, să reziști acestor factori de stres este doamne ferește.”
NATALIA NAUMENCO, refugiată: „Eu am venit la cursurile de masaj pentru a mă învăța, înainte nu m-am gândit la asta, dar așa cum această profesie va fi solicitată la noi acasă, atunci când se va termina războiul și va fi nevoie de specialiști reabilitatori și maseuri, pentru asta am și venit.”
Iar Anastasia Salamaha este profesoară de dansuri și antrenează cu mult drag micuții din Ucraina, dar și pe cei din Bălți.
ANASTASIA SALAMAHA, coreograf de la CASMED, refugiată: „Copiii sunt fericiți să se antreneze, Casmed le ajută mult copiilor, atât celor moldoveni, cât și celor ucraineni. Foarte mulți copii frecventează. Ei evoluează la careva evenimente orășenești, noi coasem costume și părinții și copiii, toți sunt încântați.”
NATALIA CIULCOVA, refugiată: „Am aici trei, doi merg în grupa mare, iată cea mai mică frecventează grupa mică. Ei sunt plin de energie, ei primesc plăcere, au avut deja câteva prestații, de asta sunt încărcați la 100%.”
În cadrul acestui proiect, peste 300 de beneficiari au primit suport psihologic și juridic, peste 180 de ucraineni au beneficiat de reabilitare medicală, 1.000 de familii refugiate au primit vauchere pentru farmacie cu nominalul 1000 lei, iar 100 de refugiați au absolvit cursuri de formare profesională.
Au fost organizate activități extracuriculare pentru cca. 200 de copii și 6 spații de joacă amenajate în Bălți și în raionele din nordul Moldovei, excursii, tabere, granturi pentru centrele de plasament.
150 de familii refugiate din Ucraina au primit suport financiar pentru compensarea cheltuielilor pentru chirie.
Menționăm că acest proiect este finanțat de Crucea Roșie din Elveția. și implementat de AO CASMED.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.