fbpx
25.2 C
Бэлць
miercuri, iunie 19, 2024

/VIDEO/ Taie pădurile pentru a se încălzi la iarnă. În nordul țării se înregistrează tot mai multe defrișări ilicite

Citește și:

Sărăcia și gerul, care este tot mai aproape, îi determină să pună mâna pe topor. Oamenii din nordul țării spun că se tem să intre în sezonul de iarnă fără rezerve de lemne. Din nevoie, aceștia sunt gată să strângă vreascuri uscate, să mai rupă câte o creangă din copac sau să se apuce de tăiat fâșiile forestiere, chiar dacă știu că încalcă legea.

„Degrabă nu vom avea ce să tăiem. Degrabă nu vor mai fi lemne, nimic, nici păduri nu vor fi. Cărbuni de unde să luăm, dar la cărbuni ne trebuie și lemne, gazul s-a scumpit.”

„N-are lumea cu ce face focul. Probleme, la sat este slut. Se apropie iarna și n-au cu ce aprinde focul. Clar că nu se poate, dar să ieșim din iarnă trebuie.”

„Totul este scump acum, lemnul este scump, acum e metru cub de lemn costă 1500 de lei, dar acolo nu-i un metru cub. Lumea asta de unde să aibă acești bani? Ei primesc 1500 pe lună, trebuie și pentru mâncare și lumina trebuie plătită, cu ce să plătească.”

Potrivit oamenilor, vina se pune chiar pe umerii autorităților.

„Nu se poate, dar ce să faci, lumea nu înțelege că nu se poate. Ar trebui să dea ajutor la cei învârstă, să le dea lemne din pădurile care sunt pentru tăiat.”

„Lumea nu are cu ce face focul, în primul rând, iar în al doilea, eu cred că un pic e vinovată și conducerea. Nu se iau măsurile care trebuie.”

În ultima perioadă, numărul defrișărilor masive a crescut considerabil. Ieri, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a documentat tăierea a 26 de arbori dintr-o fâșie forestieră de la periferia orașului Bălți. La fața locului au fost reținute în flagrant trei persoane.

VASILE CRASNOJON, inspector principal IPM Bălți: „Au fost 26 de arbori, dintre care 5 verzi, preponderent stejar și arțar, lemn tare. Permanent în perioada rece a anului se intensifică tăierile ilicite, însă de comun cu inspectoratul de poliție, permanent se efectuează razii.  Aceste fâșii forestiere se află la balanța întreprinderii de stat ICCC Selecția, în baza legii sunt protejați de stat, sunt monumente ale naturii. Masa lemnoasă care a fost depistată, a fost depistată de către institut, transmisă la depozit.”

Potrivit oamenilor legii, tăierile ilicite se sancţionează cu amendă de la 2500 până la 5000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, iar pentru persoanele juridice amenda se ridică până la 25 de mii de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un șofer băut și fără permis, a intrat cu mașina într-o casă, la Briceni

Un bărbat de 42 de ani din raionul Briceni a intrat cu mașina într-o casă, după ce a urcat...

/VIDEO/ Fericire mare pentru copii: S-a deschis tabăra din Cuhureștii de Sus

Tabăra prietenia din comuna Cuhureștii de Sus și-a deschis larg porțile pentru copii.  SEVIVI AIVOVA, elevă: „Mi-a plăcut că am...
  sursa: cursbnm.md