fbpx
10.4 C
Бэлць
miercuri, aprilie 17, 2024

/VIDEO/ Teatrul din Bălți a devenit casă pentru un regizor din Lituania. În comun cu actorii naționalului bălțean montează un spectacol

Citește și:

A plecat din Ucraina și s-a refugiat împreună cu familia în Republica Moldova, de mai bine de o lună Teatrul Vasile Alecsandri din Bălți este la propriu casa lui. Vorbim despre regizorul lituanian Linas Zaikauskas, care acum muncește cot la cot cu actorii teatrului la montarea unui spectacol.  

Linas Zaikauskas avea un contract de muncă în Odesa pe un termen de trei ani, dar nu a apucat să lucreze nici măcar un an. După trei săptămâni, de la invazia trupelor rusești, acesta a părăsit țara vecină și a venit în Republica Moldova.  

„Au început să tragă, noi aproape trei săptămâni ne-am aflat acolo și am reușit să scăpăm de război, eu și soția mea. Eu lucram acolo în teatru și la academia de muzică ca regizor și profesor de actorie. În fiecare zi se auzeau sirenele și în fiecare zi oamenii se ascundeau în subsoluri, chiar de câteva ori pe zi. Plănuiam că aici voi pune în scenă un spectacol vara, dar cum s-a întâmplat această situație, am întrebat dacă nu putem schimba cumva planurile ca să pun în scenă spectacolul mai degrabă.”

Piesa montată de regizorul lituanian, este în cinstea prietenului său, care s-a stins din viață, dramaturgul turc Tuncer Cucenoglu.

„Ce este frica, ce este frica doar o apariție naturală, sau e ceva mai mult. Ce e mai important, sau totul este egal, familia ta, soția ta, copilul tău, sau societatea în care trăiești.”

Soția regizorului lituanian, Margarita Misiukova, este scenograf și muncește cot la cot cu soțul său, pentru premiera piesei Avalanșa.

„Eu am încercat să ilustrez liniștea pe scenă. Așa cum toată piesa va fi jucată în șoaptă, toți actorii vor fi în ciorapi pe scenă, vor merge pe vârfurile degetelor ca să nu facă zgomot, desigur că scena va fi acoperită cu covoare, nu doar pentru frumusețe, chiar dacă arată frumos, dar și pentru acoperi orice sunet.”

Actorii spun că pentru ei, spectacolul este o provocare și o nouă experiență.

Ala Rusu Blîndu: „Este o experiență destul de curioasă pentru noi, e un om foarte interesant, un profesional extraordinar, un regizor foarte montat, în foarte multe țări. Avem norocul putem spune așa, că a ajuns cu lucrul și la noi în teatru. În spectacolul acesta voi interpreta rolul bătrânei de 70 de ani. Este un rol static, foarte interesant, un rol mai mult static, practic două ore eu trebuie să le joc pe acest pat improvizat.”

Directorul Teatrului Național, Onorina Burlacu-Tănase, spune că o colaborare cu regizorul lituanian era planificată, doar că nu în această perioadă.  

„Cu domnul Linas am dus discuții cu mult timp înainte, dar s-a întâmplat așa că atunci când au început războiul dumnealor erau angajați acolo, la teatrul din Odesa, și când s-au început aceste evenimente, cumva i-am ajutat să ajungă aici, să se refugieze la noi în teatru. Le-am oferit o odaie, cu niște condiții decente și muncim acum la acest proiect.”

Premiera spectacolului Avalanșa montată de Linas Zaikauskas va avea loc pe 16 mai, atunci când Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți va împlini 65 de ani de activitate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Moldovenii preferă produsele autohtone. R.M. a înregistrat o scădere a importurilor cu 7,5%

Moldovenii preferă tot mai mult produsele autohtone. Potrivit datelor Biroul Național de Statistică, importurile în Republica Moldova au înregistrat...

/VIDEO/ Biserica din lemn din satul Măcăreuca riscă să se prăbușească. Autoritățile nu au mijloace financiare

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, are peste 230 de ani, iar ultima slujbă a fost ținută anii 90 https://youtu.be/B1bPDgzS3PA „Ați...
  sursa: cursbnm.md