fbpx
20.7 C
Бэлць
vineri, iulie 26, 2024

/VIDEO/ Tinerii au un grad scăzut de implicare civică. Ce soluții ar putea fi implementate

Citește și:

Activități de networking, promovarea bunelor practici, utilizarea tehnologiilor și a platformelor social media, dar și educația civică predată în școli într-un mod interactiv pot motiva tinerii din Republica Moldova să participe masiv la monitorizarea proceselor decizionale, atât la nivel național, cât și local. Iar ca rezultat vom avea o prezentă mult mai mare a tinerilor la scrutinele electorale, lucru care îl recunosc chiar ei.

 „În primul rând, majoritatea maturilor cred că copiii sau tineretul din ziua de astăzi cumva influențează negativ asupra societății, mai mult ca atât unii dintre oamenii maturi cred că copiii merg pe un drum nedrept. Cred că dacă ar fi să ne adunăm mai mulți dintre tineri și dacă ar fi să discutăm despre un anumit subiect, o anumită schimbare, cred că ar merge. Însă dacă tineretul nu o să meargă sigur spre o anumită decizie, nu vor fi schimbări.”

„– Vă simțiți auzit în societate? – Dacă sincer nu prea. – De ce? – La noi în societate nu prea se ia în calcul părerea noastră. Foarte multă falsitate, multe promisiuni și totuși nimic…”

Pentru a familiariza tinerii cu procesul electoral, voluntarii centrului de tineret STUDEM din Bălți, au simulat scrutine în mai multe instituții de învățământ din nordul țării.

GIULIANO CIOMSCHI, membru STUDEM: „Elevii au avut timp să-și înainteze candidaturile, după care să prezinte un program electoral, după care a fost procesul electoral, simulat la nivel de școală. Pe lângă aceasta am avut organizată o activitate mare, numită Democracy run.  Ei chiar sunt interesați și pe alocuri au puține oportunități de dezvoltare în domeniul democrației participative, pentru că de multe ori tinerii, și mai ales elevii, sunt priviți  ca niște factori nu foarte decisivi în societatea noastră. Noi o să continuăm mai departe să conlucrăm cu ei, pentru că inițiativă este.”

Potrivit deputatei Liliana Grosu, la consultările publice organizate de către Parlamentul Republicii Moldova participă în mare parte, cetățenii de peste 40 de ani și membrii organizațiilor neguvernamentale. Potrivit deputatei tinerii nu se implică pe motiv că ar fi slab informați.

LILIANA GROSU, deputată în Parlamentul RM: „Atât consultările publice, cât și participarea la alegeri sunt oportunități și posibilități legale de a participa la guvernare acestei țări. Democrația presupune în primul rând participarea tuturor cetățenilor la guvernarea, ei și cum asta are loc, iată anume prin activități care sunt reglementate și legal, sunt prevăzute și în legislația țării. Ceea ce am observat eu în ultimele scrutine, este că tinerii sunt mai pasivi, ei evită să participe la guvernare. Una dintre explicații este că ei nu sunt suficient de informați și pregătiți pentru această participare, ei consideră că sunt prea tineri ca să se implice, ei consideră că voce lor nu va fi auzită și eu cred că asta este o percepție eronată. 04:50 musca 05:24 Eu cred că cu cât mai devreme tinerii se vir implica în aceste activități, eu cred că calitatea vieții în țara noastră va fi cu mult ma bună.”

În acest an, în mai multe școli din țară, se pilotează un nou modul – educația electorală, care este disciplină opțională ce extinde dezvoltarea culturii democratice.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În zona Lacului Orășenesc au loc lucrări de curățare a râului Răuțel. Bălțenii: „Am vrea și iazul”

Autoritățile din Bălți au demarat procesul de curățare a râului Răuțel în zona lacului Orășenesc cu scopul de a...

Canicula se reîntoarce. În weekend e Cod Galben de căldură

Canicula se reîntoarce. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru zilele de weekend Cod Galben de Caniculă. Pentru ziua de...
  sursa: cursbnm.md