Anual peste 700.000 de oameni din lume își pun capăt zilelor.
Tulburări mentale, stresul, bullying-ul, factorul social și biologic, sau depresia sunt cele mai frecvente cauze ale suicidului.
„Fiecare este ocupat cu gândurile sale, cu nefericirile sale, cu problemele sale, la copii nu atrag atenția și nu știu ei unde să se ducă. Totul este atât de nesigur, du-te unde vrei, fă ce vrei, comunică cu cine vrei, în final, copilul nimerește în situația de alegere.”
„Că-i tare rău în țara noastră, din cauza la bani, din cauza la neajunsuri. Să ne dea ceva bun, salariu mai mare, pensiile mai mari, nici nu vreau…”
„De viață bună, pre bună viață avem. Lumea va face încă mai mari prostologii. Am ajuns la o perioadă de viață nemaipomenită, de când este țărișoara asta, așa vremuri nu a avut.”
Anul trecut, în Moldova au fost înregistrate oficial 281 de cazuri de suicid.
ALEXANDRU SECRIERU, medic psihiatru, șeful CCSM, Bălți: „În primul rând sunt persoane predispuse ereditar, având în familie cazuri de suicid, având în familie cazuri de tulburări mentale și de comportament. Avem particularitățile de caracter, avem particularitățile de personalitate. Factorul social este foarte amplu și eu cred că la momentul de față el joacă un rol mai important. Factorul social vizează situația economică în țară, situația economică în familie, situația la locul de lucru, șomajul, catastrofele naturale, catastrofele, spre exemplu un război, migrația. În 90% suicidul are loc pe fundal de o oarecare tulburare mentală, care de obicei avem stările depresive.”
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani sunt cei mai vulnerabili în fața suicidului.
ANGELA CIICOVSCAIA, psiholog consultant: „Tinerii nu pot depăși stresul, acumulează dureri sufletești și nu se pot descurca cu acestea, de aceea apelează la asemenea sfârșituri. Pentru noi este foarte important cum noi susținem tânăra generație. Ce atitudine au părinții față de copiii lor. De aceea este foarte important, dacă părinții observă careva schimbări în comportamentul în comunicarea copilului, el este emoțional instabil, își face griji pentru ceva, nu vrea să vorbească sau își exprimă gânduri suicidale că nu vrea să trăiască trebuie să atragă părinții atenția. Asta înseamnă susținere, este dragoste, înțelegere a ce se întâmplă cu copilul.”
Ziua Mondială pentru Prevenirea Suicidului este marcată în fiecare an pe 10 septembrie.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.